Οι φωτιές στην Κεφαλονιά ανέδειξαν τις επικίνδυνες και καταστροφικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής

Κυρία Υπουργέ, για δεύτερη ημέρα μαίνονται οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στο νησί της Κεφαλονιάς. Η περαιτέρω υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου και των πυροσβεστικών κλιμακίων του νησιού, μετά και από την επάνδρωση Αερολιμένα της Κεφαλονιάς με προσωπικό που ποτέ δεν αντικαταστάθηκε με καινούριες προσλήψεις, καθώς και η αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών δυνάμεων λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν (υπάρχει απαγορευτικό απόπλου των πλοίων) από άλλα μέρη της χώρας, καθιστούν το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο για τους συναδέλφους που επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Η αρνητική κατάσταση που εξελίσσεται αναδεικνύει το γεγονός ότι είναι αδιανόητο το σύστημα πυρασφάλειας της χώρας μας να στηρίζεται σε πρακτικές που έχουν επενδύσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, δηλαδή την έλευση ενισχύσεων από άλλες μακρινές (πολλές φορές) περιοχές της χώρας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε μια άλλη περιοχή. Η αναποτελεσματικότητα τέτοιων πρακτικών αποδεικνύονται και από την εμπειρία μας στην πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, αφού οι δυνάμεις που έσπευσαν εκεί από διάφορες περιοχές της χώρας, όταν έφτασαν ήταν πλέον πολύ αργά. Είναι ηλίου φαεινότερο πως ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης συμβάντων όπως είναι και οι δασικές πυρκαγιές, πρέπει να στηρίζεται στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για τη νησιωτική, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κυρία Υπουργέ
Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για άμεση και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Π.Σ. για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την ενίσχυση των νησιωτικών υπηρεσιών με κατά τόπους προσλήψεις, καθώς και την ενίσχυση τους με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτρης

Related Posts