Κεφαλλονίτικη φιλοξενία στη Σουηδία για τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιο

Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Συροϊακωβίτη Αγιωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνατίου Εφραίμ B στη Στοκχόλμη, προσκεκλημένου της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, πραγματοποιήθηκαν δύο επίσημες εκδηλώσεις, στις οποίες είχε προσκληθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού πλησίον του παλατίου, γνωστού με την επωνυμία Storkyrka, την οποία οργάνωσε η Λουθηρανική Επισκοπή της Στοκχόλμης, όπου ο Πατριάρχης Ιγνάτιος εξέθεσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εκδίωξη των Χριστιανών από τις πατρογονικές τους εστίες, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης των Χριστιανών όλων των δογμάτων για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και ευχαρίστησε τη Λουθηρανική Εκκλησία για την πολυετή συμπαράστασή της προς την Εκκλησία του. Αμέσως μετά τον Πατριάρχη, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Κλεόπας, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πατριαρχική επίσκεψη, διαβίβασε τους αδελφικούς χαιρετισμούς της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας στη Συρία, αποκαλώντας την εκδίωξή τους “συνεχιζόμενη γενοκτονία”.
Υπενθύμισε στους παρευρισκομένους την κλασσική φράση του Πατριάρχη “ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας”. Χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των Χριστιανικών Δογμάτων αναγκαιότητα και όχι πράξη προαιρετική ή κατ᾽ επιλογήν, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Ευχαρίστησε τη Λουθηρανική Επισκοπή της Στοκχόλμης για την αβραμιαία φιλοξενία και χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική φράση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα “Ελάτε να κοιταχτούμε”, για να δηλώσει τη σπουδαιότητα της πραγματοποιηθείσης συνάντησης. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη δυναμική δράση δύο εξαίρετων ιεραρχών του στη Σουηδία, των Σεβ. Αρχιεπισκόπων Βενιαμίν Atas και Ιουλίου Shabo.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ με τη συνοδεία του και τον Μητροπολίτη Κλεόπα κάθισαν στο γεύμα που ακολούθησε και κατόπιν ξεναγήθηκαν στο μουσείου του Πρίγκηπα Ευγενίου. Την επομένη, Τρίτη, 2 Οκτωβρίου ε.ε., ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ ήταν ο κύριος ομιλητής στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Λουθηρανικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό της Ουψάλας, όπου πολλάκις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συγκινητική υποστήριξη της Λουθηρανικής Εκκλησίας προς τους χιλιάδες Συροϊακωβίτες που ζουν στη Σουηδία και τους παρεχώρησε ναούς, προς εξυπηρέτηση των θρησκευτικών τους αναγκών, μέχρι να οργανωθούν και να ιδρύσουν τις δικές τους ενορίες. Το έργο, το οποίο επιτελείται σήμερα στη Συροϊακωβίτικη Κοινότητα της Σουηδίας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό και άξιο προς μίμηση! Προηγήθηκε γεύμα στην Αρχιεπισκοπική κατοικία, απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.
Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου παρακολούθησε η Α. Μ., ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος 16ος, με την κόρη του, Πριγκίπισσα Βικτωρία. Τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσε στην Ουψάλα ο επιχειρηματίας κ. Aydin Melkemichel, διακεκριμένο μέλος του Συροϊακωβίτικου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Εφραίμ της Στοκχόλμης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας αποχαιρέτησε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο, προσφέροντάς του αναμνηστικό δώρο, εκ μέρους των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και τον διαβεβαίωσε ότι οι προσευχές του ποιμνίου του και του ιδίου θα τον συνοδεύουν πάντοτε και θα τον στηρίζουν στον αγώνα του.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed