Ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν ξανά τη Γάζα

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιδρομές το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση νωρίτερα μιας ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα η οποία έπληξε σπίτι στην πόλη Μπιρ Σέβα, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε από τη ρουκέτα αυτή ούτε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, από την ισραηλινή αστυνομία και από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τον θύλακα. Οι εχθροπραξίες καταγράφονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης, που έχει εγείρει φόβους για το ξέσπασμα νέας σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι βομβαρδίστηκαν έξι τοποθεσίες στον θύλακα. Δεν έχει αναφερθεί έως τώρα κάποιος τραυματισμός. Λίγες ώρες νωρίτερα, μια ρουκέτα η οποία εβλήθη από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ προκάλεσε υλικές ζημιές στην πόλη Μπιρ Σέβα, ανακοίνωσαν ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή αστυνομία. Επρόκειτο για την πρώτη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό ασφυκτικό αποκλεισμό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, εναντίον του Ισραήλ.
«Στις 04.00, οι Ισραηλινοί στην πόλη Μπιρ Σέβα έσπευσαν στα καταφύγια μετά την εκτόξευση μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ. Θα υπερασπιστούμε τον ισραηλινό άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η ρουκέτα έπεσε σε σπίτι όπου διαμένει μια οικογένεια με τρία παιδιά. Κανένα από τα μέλη της δεν τραυματίστηκε, αλλά τους προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη, διότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, διευκρίνισαν ΜΜΕ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε επίσης άλλη μια ρουκέτα, αλλά προς την κατεύθυνση της θάλασσας. Είναι άγνωστο ακόμη μέλη ποιας οργάνωσης εκτόξευσαν τη ρουκέτα, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση καθιστά πάντα υπεύθυνη τη Χαμάς για ό,τι συμβαίνει στον θύλακα υπό τον έλεγχό της και πλήττει συστηματικά θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος σε αντίποινα. Οι εχθροπραξίες καταγράφηκαν ενώ η έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουν εδώ και αρκετές εβδομάδες η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ με σκοπό να συναφθεί συμφωνία πιο διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ μοιάζει όλο και πιο αβέβαιη.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed