Επικίνδυνα παιχνίδια του «Barbaros» στην ΑΟΖ της Κύπρου

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΓΕΕΘΑ διατήρησε ιδιαίτερη ψυχραιμία όσον αφορά στο σύνηθες συμβάν μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα» και της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή μεταξύ του «οικοπέδου 4» της κυπριακής ΑΟΖ και του σημείου όπου εφάπτονται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ…
Tα τουρκικά ΜΜΕ από το μεσημέρι της Πέμπτης με τίτλους-κραυγές και πολεμοχαρή συνθήματα ανεβάζουν τους τόνους για ένα περιστατικό που οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές κρίνουν πως μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου σοβαρό. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των τουρκικών ΜΜΕ ελέγχεται από την κυβέρνηση της χώρας, συμπεραίνεται πως η πολιτική «γραμμή» που εκφράζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτελεί μέρος της επικοινωνιακής τακτικής που έχει επιλέξει η Τουρκία σχετικά με το μείζον πρόβλημα που η ίδια αντιμετωπίζει με την άντληση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΘΑ, η αποστολή του «Μπαρμπαρόσα» αποτελεί απάντηση της Άγκυρας στην πρόσφατη συνάντηση στην Ελούντα της Κρήτης, όπου όλοι οι παράγοντες που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο ως προς την υπόθεση «φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν σε ορισμένα πράγματα που θέτουν την Τουρκία εκτός του ενεργειακού αυτού παιχνιδιού.

Οι διάλογοι μεταξύ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και του τουρκικού «Barbaros»
Οι διάλογοι που διημείφθησαν ανάμεσα στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι αποκαλυπτικοί. Όταν το «Μπαρμπαρόσα» πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το πρωί της Πέμπτης, η ελληνική φρεγάτα κάλεσε το σκάφος της Τουρκίας να απομακρυνθεί.
-«ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτήν τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για τη διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
-Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Μπαρμπαρός: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Το «Barbaros» τελικά αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, το «Νικηφόρος Φωκάς» βρισκόταν στο σημείο για επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα. «Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες», σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed