Από μια κλωστή κρέμεται η Συνθήκη για τα Πυρηνικά

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπόλτον έχει σειρά επαφών με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Μπόλτον και με τον πρόεδρο Πούτιν. Ωστόσο, γνωστοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επισήμως ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τη συνθήκη του «INF» (Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων). Η συνθήκη προβλέπει τη δυνατότητα αποχώρησης απ’ αυτήν. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιηθεί»,τόνισε χαρακτηριστικά. ρωτηθείς μάλιστα, για το ενδεχόμενο εξόδου των ΗΠΑ από την «INF», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι «μια τέτοια απόφαση θα συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση» της Μόσχας. Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει και όπως ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε στο Φόρουμ Βαλντάι στο Σότσι, κάθε ενέργεια στην περιοχή θα συναντά την αντίδρασή μας, καθώς η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της ισοτιμίας. Η ισοτιμία θα πρέπει να διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε υπεύθυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα και ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να μοιράζονται αυτή την ευθύνη»,υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιβεβαίωσε την επιθυμία των ΗΠΑ για έξοδο από τη συνθήκη «INF», αφού πρώτα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι την παραβίαζε επί χρόνια, κάτι το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το Κρεμλίνο. ιστορική συνθήκη υπεγράφη το 1987 μεταξύ του Σοβιετικού Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν, με στόχο την ανάσχεση της κούρσας εξοπλιστικών. Προέβλεπε κατά κύριο λόγο, την παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως και των εκτοξευτήρων τους. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε ειδική μνεία και στην πρόθεση της Ρωσίας για την επανέναρξη της συζήτησης, ως προς την ανανέωση της Συνθήκης «Start», διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ουάσιγκτον. «Όλα αυτά τα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τη Start και την INF, θα πρέπει να συζητηθούν μ’ έναν επαγγελματικό τρόπο, στο πλαίσιο των διαδικασιών που αρμόζουν σε κάθε μία από αυτές τις συνθήκες» εξήγησε.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed