Αντί να ζητήσουν συγνώμη συμπεριφέρθηκαν «φασιστικά» σε ελληνικό έδαφος

Σας ξεφτίλισε στο πεδίο της μάχης πριν από 78 χρόνια μια χούφτα «άπλυτοι» και σχεδόν άοπλοι φαντάροι. Σας πέταξαν στη Αδριατική θάλασσα, παρόλα αυτά ήρθατε ως κατακτητές στο νησί μας. Πολλοί από εσάς γλίτωσαν από τη ναζιστική θηριωδία χάρη στους Κεφαλλονίτες που σας έκρυψαν με κίνδυνο τη ζωή τους.
Πριν από λίγο τελείωσε η ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί μας του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων της μεραρχίας Άκουι και στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι. Αυτή είναι η είδηση, ωστόσο, αυτά που έγιναν στο μνημείο των Ιταλών δεν έχουν προηγούμενο. Απαγόρευσαν την παράσταση των δημοσιογράφων και των φωτογράφων του νησιού στην τελετή και αυτή επιτράπηκε, μετά από έντονους διαλόγους, μόνο στα τριάντα μέτρα από το μνημείο. Όπως καταλαβαίνετε, φωτογραφικό υλικό δεν υπάρχει, αναζητήστε το μόνο στην ΕΡΤ και την RAI. Η ιταλική ασφάλεια του κ. Ματαρέλα, είχε δώσει εντολή στην ελληνική να μην πλησιάσει κανένας, αφήστε που ανεβήκαμε με τα πόδια μέχρι το μνημείο (γυμναστική, μας έκανε καλό). Με ύφος χιλίων καρδιναλίων και βάλε ο κ. Ματαρέλα φοβήθηκε να τον πλησιάσουμε μήπως του ρίξουμε τίποτε μολότοφ. Ήρθε, ξεπέταξε την υποχρέωση, θα παίξει βασικό θέμα στα κρατικά κανάλια της Ελλάδας και της Ιταλίας και όλοι έζησαν καλά και εμείς καλύτερα. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη κ. Ματαρέλα και να μας ξανάρθετε…
Μετά την… τραγωδία στο μνημείο των Ιταλών πεσόντων, ακολούθησε η ίδια διαδικασία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι. Η ελληνική προεδρεία (προς τιμή της) δεν φοβήθηκε μήπως ρίξουμε μολότοφ στον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας και μας άφησε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ακόμη και να του μιλήσουμε, να τον χαιρετήσουμε και να φωτογραφηθούμε μαζί του. Οι δύο Πρόεδροι κατέθεσαν στεφάνι, ακούστηκαν οι Εθνικοί ΄Ύμνοι των δύο χωρών και όλα πήγαν καλά. Ο Ιταλός αποχώρησε άμεσα, ενώ ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτησε έναν-έναν σχεδόν τους επίσημους, έδωσε το χέρι του στον απλό κόσμο που συμπεριφέρθηκε πέραν του δέοντος κατά το πρωτόκολλο και έκανε δηλώσεις. «Στον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Τζεόρτζιο Ναπολιτάνο, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Με τον τρόπο αυτόν αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία “νοσταλγούν” το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και αναχώρησε για το αεροδρόμιο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed