Μαριλίζα: «Τα ψηφιακά ΚΕΠ έρχονται μέσα στο 2019»

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη για το «Έθνος της Κυριακής».
-Κυρία υπουργέ, η παραίτηση Κοτζιά είναι μια ακατανόητη πράξη;
«Λυπήθηκα με την παραίτησή του. Τον Νίκο Κοτζιά τον γνωρίζω πολλά χρόνια και τον εκτιμώ. Ήταν ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός Υπουργός Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή και η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προτεραιότητα. Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έδωσε με σαφήνεια αυτό το μήνυμα».
-Η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ισχυρή, παρά την κορυφαία διαφωνία για το Μακεδονικό;
«Η κοινή δέσμευση είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά με ενότητα υλοποιώντας τις μεγάλες προτεραιότητες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων».
-Αποκλείετε εν πλω αλλαγή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Η κυβέρνηση έχει μια δεδομένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υλοποιεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα της».
-Εσείς έχετε μιλήσει για την ανάγκη ενός προοδευτικού μετώπου. Μετεκλογικά; Και ποιες πολιτικές δυνάμεις αφορά;
«Αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Στην Ευρώπη στόχος είναι η αλλαγή των συσχετισμών στα κέντρα αποφάσεων. Στη χώρα μας έχει σημασία η νέα περίοδος που διανύουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο, χωρίς πισωγυρίσματα. Δεν περιορίζεται στους πολιτικούς φορείς. Αφορά στις κοινωνικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι κομματικά».
-Έχετε συνεργαστεί με την Φώφη Γεννηματά, όντας εσείς υπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υφυπουργός Υγείας. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και στο μέλλον;
«Μας συνδέει παλιά φιλία και είχαμε πάντα εξαιρετική συνεργασία. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά στον πολιτικό προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Ένα μέρος των κεντροαριστερών δυνάμεων έχει κεντροδεξιά κατεύθυνση και επιδίωξη συμπόρευσης με τη ΝΔ. Άλλες δυνάμεις του χώρου είναι εγκλωβισμένες στον ισοπεδωτικό αντικυβερνητισμό. Αυτή η στρατηγική είναι άγονη, δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ούτε τους προοδευτικούς πολίτες».
-Αναστολή ή ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις: ποια απόφαση θεωρείτε θα λάβουν τελικά οι δανειστές;
«Τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας μας και η διεθνής αναγνώριση τους συνηγορούν με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Η κατ’ αρχήν αποδοχή του σχεδίου Προϋπολογισμού χωρίς παρατηρήσεις έχει πολλαπλή σημασία. Σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα της Ευρωζώνης. Επιβεβαιώνει την ανάκτηση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται με το αναπτυξιακό και κοινωνικό μείγμα πολιτικής, και διασφαλίζει τη δημοσιονομική υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός».
-Ποιο είναι κατά την άποψή σας το στοίχημα της κυβέρνησης προς το φινάλε της τετραετίας;
«Η υλοποίηση του προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δείγμα γραφής είναι τα μέτρα που αφορούν τους πολίτες και την πραγματική οικονομία».
-Αν “μονομαχούσατε” δημοσίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα εστιάζατε την κριτική σας;
«Στην καιροσκοπική και μικροπολιτική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, και ιδιαίτερα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη δεξιά διολίσθηση της ΝΔ με νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα».
-Ο κ. Κοτζιάς επιλέγει την αυτόνομη πορεία από το ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο και άλλα στελέχη στους Δήμους και τις περιφέρειες. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες με τις οποίες αξιολογεί τις επιμέρους υποψηφιότητες».
-Η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση για διόγκωση και κομματικοποίηση του κράτους. Ο αρχηγός της ΝΔ πέρασε από το υπουργείο σας. Έκανε απολύσεις πχ καταργώντας δομές του δημοσίου; Πως απαντάτε;
«Ταυτίστηκε με 3.000 απολύσεις εργαζομένων, τους οποίους επανέφερε η σημερινή κυβέρνηση, το 2015. Από το 2009 μέχρι σήμερα η Δημόσια Διοίκηση έχει μειωθεί κατά 20%, και βέβαια οι περιορισμένες προσλήψεις τακτικών υπαλλήλων και συμβασιούχων γίνονται όλες μέσω ΑΣΕΠ! Η ΝΔ παρουσιάζει ένα σχέδιο που αποβλέπει σε απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου με την «οικειοθελή» επιστροφή στην πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο».
-Σκοπεύει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα εσείς, ως πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσετε σε προσλήψεις; Πότε, πότε και σε ποιους τομείς;
«Ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση που κατοχύρωσε η κυβέρνηση να ισχύσει από το 2019, εκτιμούμε ότι δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων 8.000 δημοσίων υπαλλήλων με προτεραιότητα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και του κοινωνικού κράτους. Προχωρά επίσης η διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι και 4.500 στην Ειδική Αγωγή».
-Και με την κινητικότητα τι γίνεται;
«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εγκρίθηκε η κάλυψη 5.481 θέσεων μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων δημοσιών υπαλλήλων, καθώς και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ με προσωπικό, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας».
-Ποια είναι η βασική προτεραιότητά σας;
«Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας, της δίκαιης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Στόχος μας είναι η επιτάχυνση των θεσμικών αλλαγών για την αποτελεσματικότητα, την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη λειτουργία της. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση της με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, την ποιοτική της αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της».
-Τα ΚΕΠ όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν συμβάλει από την πρώτη ημέρα λειτουργία τους υπέρ της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Σκέφτεστε να ενισχύσετε την λειτουργία τους;
«Η ενίσχυση των ΚΕΠ αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα. Προχωράμε το πρόγραμμα για τα «ψηφιακά ΚΕΠ» για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών λειτουργιών τους, με υλοποίηση εντός του 2019».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed