Ψήφισμα του Δ.Σ. Ιθάκης για την γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης ομόφωνα αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Σπύρου Μπούα της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών, να εκδώσει ψήφισμα για την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με την Κεφαλονιά και την Πάτρα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα κοινοποιηθεί και θα αναγνωστεί από τον Δήμαρχο Ιθάκης στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων που θα γίνει στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας 23-24 Νοεμβρίου. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. Ιθάκης έχει ως ακολούθως:
«Η για μια ακόμη χειμερινή περίοδο διακοπή της σύνδεσης του νησιού μας με την Πάτρα, το μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής μας, αποτελεί φυσική συνέπεια των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων χρόνων που ασκούνται, από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σε βάρος των ασθενών στρωμάτων της κοινωνίας. Η κατάργηση του CABOTAGE με τον αντιλαϊκό κανονισμό 3577/1992 της ΕΕ και η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας με το νόμο 2932/2001 όξυνε τον ανταγωνισμό, ενίσχυσε την εφοπλιστική επιθετικότητα και χειροτέρευσε την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιού μας.
Μέσα στο διαμορφωμένο αυτό πλαίσιο οι νεόκοποι εφοπλιστές του Ιονίου αφού εκμεταλλεύονται κάθε φορά τις θερινές περιόδους, με την υπεραπόδοση κερδών, στην συνέχεια απαξιώνουν κάθε χειμώνα το νησί μας εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος. Σε μια εποχή που η ανάγκη για φθηνή, μόνιμη, σταθερή και ασφαλή συγκοινωνία είναι έκδηλη, οι εφοπλιστές με την συνηγορία της κυβέρνησης εγκαταλείπουν για άλλη μια φορά το νησί δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο.
Επειδή θεωρούμε πως η αποδρομολόγηση του πλοίου από την γραμμή ΙΘΑΚΗ-ΣΑΜΗ-ΠΑΤΡΑ οξύνει τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα του νησιού μας και επηρεάζει όλους μας ανεξαιρέτως, κυρίως δε όσους εξαρτώνται από την Κεφαλονιά και την Πάτρα για θέματα δικαστικά, διοικητικά, φορολογικά, εμπορικά, επαγγελματικά αλλά κυρίως για θέματα υγείας, ιδίως δε τους χρόνια πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ΑΜΕΑ), που έχουν ανάγκη μετάβασης για τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία της Πάτρας, ΖΗΤΑΜΕ το αυτονόητο, αυτό που το ελληνικό σύνταγμα αλλά και οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν, δηλαδή το δικαίωμα μας ¨να αναπτύσσουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας και να συμμετέχουμε ελεύθερα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας¨ (ΣΕ), κάτι που ενώ το κράτος υποχρεούται να προωθεί και προάγει ιδιαίτερα σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές (αρχή νησιωτικότητας) αυτή την στιγμή μας το στερεί.
ΖΗΤΑΜΕ μόνιμη, σταθερή, ασφαλή, καθημερινή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την με ΣΑΜΗ και την ΠΑΤΡΑ, το μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής μας.
Οι θαλάσσιες γραμμές δεν ανήκουν στους εφοπλιστές αλλά στους πολίτες.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed