Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η προσφορά των ΕΛΠΕ και οι τραμπουκισμοί από τους «φασίστες»

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται στελέχη της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με αφορμή την αυριανή διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στο Αργοστόλι. Παράλληλα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πρόσφεραν 2 τόνους πετρέλαιο θέρμανσης στο Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα ρόδινα κατά την παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ, αφού η παρουσία εκεί εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Με μπροστάρη τον πρόεδρο της ΕΛΜΕΚΙ και καθηγητή των παιδιών μας, Δημήτρη Μαντζουράτο, η κατάσταση θύμιζε περισσότερο φασιστική, παρά ενημερωτική. Πριν ακόμη ξεκινήσει η Συνέντευξη Τύπου ο δημοκράτης κ. Μαντζουράτος απαίτησε να μιλήσει ο ίδιος και κάποιοι άλλοι… παρατρεχάμενοι που είχε μαζί του, χωρίς να ακούσει τι είχαν να πουν τα στελέχη των ΕΛΠΕ. Παρά την προσπάθεια όλων που ήταν στο πάνελ, ο κ. Μαντζουράτος πήρε το μικρόφωνο και εξαπέλυσε επίθεση στα ΕΛ.ΠΕ. στον Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο και τους Δημάρχους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αλέξανδρο Παρίση και Διονύση Στανίτσα. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ιθάκης αποχώρησε. Το πρόβλημα του κ. Μαντζουράτου και των υπολοίπων ήταν το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ έδωσαν 2 τόνους πετρέλαιο στο Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ και καθηγητής των παιδιών μας δίδαξε για ακόμη μια φορά ήθος, όπως κάνει και στους μαθητές του, καθυβρίζοντας τους παριστάμενους, κάνοντας λόγο για ιθαγενείς, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου, αφού η φράση του για τα τριάκοντα αργύρια προς εξαγορά της σιωπής παρέπεμπε αλλού.

Ρομπέρτος Καραχάνας: «Ασέβεια να αμφισβητείς την Δημοκρατία»
Αφού κέρδισαν τα 20 λεπτά της δημοσιότητάς τους και αφού επιτέλεσαν το… καθήκον τους όλοι οι δημοκράτες αποχώρησαν από την αίθουσα και επιτέλους ξεκίνησε η διαδικασία της Συνέντευξης Τύπου, η οποία κατά μεγάλο βαθμό κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που είχε προγραμματιστεί. Ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίου των ΕΛΠΕ, Ρομπέρτος Καραχάνας, σπατάλησε αρκετό από τον χρόνο του κάνοντας αναφορά στην δημοκρατία, στους ιθαγενείς και στα τριάκοντα αργύρια. «Το πολίτευμα της Ελλάδας, όπως έχω διαβάσει τελευταία είναι δημοκρατία και αποτελεί ασέβεια η αμφισβήτησή της», είπε ο κ. Καραχάνας και συνέχισε: «Οι φωνές, τα έκτροπα και οι τραμπουκισμοί δεν έχουν καμία θέση εδώ μέσα. Η παρουσία μας εδώ έχει τον χαρακτήρα της στήριξης στο νησί και δεν έχει καμία σχέση με τα τριάκοντα αργύρια ούτε με τους ιθαγενείς. Αυτοί που τα ανέφεραν πρέπει να κοιτάξουν μέσα τους και να αναρωτηθούν ποιοι είναι οι ιθαγενείς και να καταλάβουν ποιος κρεμάστηκε το ίδιο βράδυ, αφού πήρε τα τριάκοντα αργύρια. Ήρθαμε εδώ να δώσουμε πετρέλαιο θέρμανσης σε ένα σχολείο, ήρθαμε να προσφέρουμε χωρίς καμία σκοπιμότητα και αυτό είναι το ευχαριστώ. Είναι στο DNA μας να βοηθάμε, είναι ηθική υποχρέωση σε όλους όσους έχουν πρόβλημα. Τα ΕΛΠΕ βοηθούν την κοινωνία μέσα από το πρόγραμμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εδώ και 40 χρόνια και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν και τα επόμενα 100. Είμαστε με την κοινωνία και όχι απέναντί της. Προσφέρουμε και ταυτόχρονα ενημερώνουμε για την ενεργειακή μετεξέλιξη των πραγμάτων. Στα Δωδεκάνησα που δώσαμε πετρέλαιο σε σχολεία ή στην Δυτική Μακεδονία έχετε δει κανένα τρυπάνι να κάνει εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου; Δεν έχουμε σκοπιμότητες, άσχετα τι πιστεύουν κάποιοι άλλοι».

Ο τσακωμός του Δημάρχου και η θέση του Περιφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος πήρε τον λόγο στην Συνέντευξη Τύπου λέγοντας τα εξής: «Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι συνεχής για να λειτουργήσουν οι διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας της οικονομίας των νησιών μας και προστασίας της ίδια της ζωής. Μετά από εισήγηση δική μας και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Υπουργείο έκανε δεκτούς τους περιβαλλοντικούς όρους για να προχωρήσουν οι έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Είναι καιρός να προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στην παραγωγή δραστηριοτήτων πάντα σε συνεργασία με τους φορείς. Πρέπει να στηριχτούν οι προσπάθειες για όσο το δυνατόν περισσότερα ανταποδοτικά από την εταιρία εκμετάλλευσης και να αυξηθεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, θύμισε σε όλους μας τον μεγάλο τσακωμό που είχε στο Δημοτικό Θέατρο με τον τότε Υπουργό, Γιάννη Μανιάτη αναφορικά με τους περιβαλλοντολογικούς όρους, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη για το νησί μας. Όπως εξήγησε, πέρασαν πέντε χρόνια από τότε, το Υπουργείο αποδέχθηκε όλους τους όρους, οι ανεξάρτητοι επιστήμονες έκαναν την έρευνά τους και αποφάνθηκαν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος και η θαλάσσια ρύπανση δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου. «Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, ενημερωθήκαμε, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση και πρέπει να προχωρήσουμε, ανέφερε ο κ. Παρίσης».

Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης και εξοπλισμός στα εργαστήρια των σχολείων
Ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων, Γιάννης Κορωναίος, η διευθύντρια εταιρικής κοινωνική ευθύνης, Ράνια Σουλάκη και η επικεφαλής της διεύθυνσης καυσίμων και λιπαντικών, Μαρία Μοσχοπούλου, παρουσίασαν τις παροχές, τις δωρεές και τους εξοπλισμούς σε σχολεία και Κέντρα Υγείας της Κεφαλονιάς που θα κάνει η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Συγκεκριμένα, θα δωθεί εξοπλισμός σε εργαστήρια φυσικών επιστημών στο 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και στα Γυμνάσια Κεραμειών, Μεσοβουνίων, Πάστρας, Σάμης και Ληξουρίου. Δόθηκαν ή θα δοθούν συνολικά 18.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στα Γυμνάσια Κεραμειών, Σάμης, Πάστρας, Μεσοβουνίων, Ληξουρίου, Ιθάκης, στο Λύκειο Μεσοβουνίων, στο Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων, στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Κεφαλονιάς και στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Παράλληλα θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου. Αναφορικά με την υγεία, τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης. Το παρόν στην Κοργιαλένειο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής και ο διευθυντής της Β/Θμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μαρκάτος, καθώς και η πρόεδρος της Α/Θμιας σχολικής επιτροπής, Μαρία Κουνάδη. Νωρίτερα από την Συνέντευξη Τύπου τα στελέχη των ΕΛΠΕ έκαναν περίπατο στην γέφυρα Δεβοσέτου, συνομίλησαν με κόσμο και παραχώρησαν δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed