700 εκ. λιγότερα δίνει το κράτος στις Περιφέρειες το 2019

Η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των Περιφερειών για το 2019 και η κατάργηση της αρμοδιότητας καταβολής των επιδομάτων των νεφροπαθών από τις Περιφέρειες ήταν ορισμένα από τα κυρια θέματα που απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στην Αθήνα.
Μια συνεδράιση στην οποία συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Ιόνιος Πολιτεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου. Η αφαίρεση των πόρων που αποδίδονται από το κράτος στις Περιφέρειες κατά 700 εκατομμύρια για το 2019, ουσιαστικά περιορίζει σε μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα λειτουργίας των Περιφερειών όπως ανέφερε ο κύριος Σπύρου ο οποίος επεσήμανε επίσης τα εξής: Το γεγονός ότι οι θεσμοθετημένοι πόροι για την λειτουργία των Περιφερειών αντί να αυξάνονται μειώνονται συνεχώς, έχει οδηγήσει σε μεγάλους περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν. Την ίδια ώρα που συνεχίζονται δηλώσεις περί μεταμνημονιακής εποχής, οι Περιφέρειες δεν παίρνουν ούτε το 50% των πόρων που θα έπρεπε να λαμβάνουν. Και μάλιστα, αυτό το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο για το ερχόμενο έτος καθώς για πρώτη φορά έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό και η μισθοδοσία των εργαζομένων των Περιφερειών. Στην πράξη φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η αυτοδιοίκηση ενισχύεται με αρμοδιότητες όχι όμως και με τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Την σημερινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ απασχόλησε μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη η οποία αφορά στην καταβολή του επιδόματος των νεφροπαθών. Αφαιρείται η μεταβιβαστική αρμοδιότητα καταβολής του επιδόματος από της Περιφέρειες και από την 1η Δεκεμβρίου η καταβολή του διατροφικού βοηθήματος στους νεφροπαθείς θα δίνεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εκφράζω τους βάσιμους φόβους μου για την μη έγκαιρη καταβολή αυτού του επιδόματος και πιστεύω ότι τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό θα πρέπει οι σύλλογοι των νεφροπαθών να εξετάσουν αυτές αποφάσεις και να μεριμνήσουν κατάλληλα ώστε να μην αντιμετωπίσουν ταλαιπωρία και περιπέτειες.

Σπύρος Σπύρου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed