Εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου «InnoNets»

Tην Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Φαληράκι η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου με τίτλο ‘Innovative Networks for the Agrifood’ και ακρωνύμιο “InnoNets”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία είναι κύριος Δικαιούχος του έργου, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Τσούκας Διονύσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Εξωστρέφειας, κ. Φοντάνας Ιωάννης, η υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΙΝ, κ. Κυριάκη Κυριακή, καθώς και άλλοι συνεργάτες της ΠΙΝ. Εκ μέρους των υπολοίπων εταίρων του έργου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, της Περιφέρειας Απουλίας, του Πολυτεχνείου του Μπάρι, της Περιφερειακής Συνεργασίας και Αμοιβαίας Λίγκα της Απουλίας (LegacoopPuglia) και του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την έναρξη της συνάντησης χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Τσούκας Διονύσης με την παρακάτω ομιλία, καθορίζοντας τους στόχους του προγράμματος:

«Κύριες και κύριοι,
Αφού σας καλωσορίσω εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου και όλων των συνεργατών μας και υπηρεσιακών παραγόντων που παρευρίσκονται σήμερα στην συνάντησή μας, θα ευχηθώ καλή δουλειά και καλά αποτελέσματα. Σήμερα η περιφέρεια Ι.Ν. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καλείται να εφαρμόσει την αναπτυξιακή της πολιτική και ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον αγροτικό μας χώρο, για να ισορροπήσουμε την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, όχι σε σύγκρουση με αυτόν (τον Τουρισμό) αλλά με κατάλληλες και στοχευμένες συνέργειες να δέσουμε την αγροτική μας οικονομία με τον τουριστικό τομέα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προσπαθούμε να αναδείξουμε την κοινωνική οικονομία μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, για να δημιουργήσουμε συλλογικές μορφές παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας οι Ιταλοί στα θέματα αυτά είναι ποιο μπροστά από εμάς και ελπίζουμε να μας μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους σε αυτό το πεδίο.
Συγχρόνως με αυτήν την προσπάθεια, η Π.Ι.Ν. έχει δημιουργήσει δυο εργαλεία που πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που σήμερα ξεκινάμε. Πρώτα έχουμε συστήσει μια επιτροπή την Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας με επιστήμονες από διάφορα Α.Ε.Ι. που στόχο έχει να προωθήσει την καινοτομία μέσα από την εξειδίκευση της RIS3. Δεύτερον, η περιφέρεια έχει δημιουργήσει μία εταιρική σύμπραξη αγροτικών συλλόγων – ομάδων παραγωγών – οργανισμούς Τ.Α. κ.α. την “ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ” με παρόμοιους στόχος με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας. Επίσης, η Π.Ι.Ν. σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο αποτελεί το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) με ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων) στοχεύει στη δημιουργία εδαφολοφικών χαρτών σε όλα τα Ιόνια Νησιά και κατάρτιση καταλόγου με προτεινόμενες καλλιέργειες ανάλογα με τη σύσταση και την ποιότητα του εδάφους. Όλη αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με ένα Πληροφοριακό Σύστημα ανοιχτό σε όλους που θα περιέχει τα παραπάνω δεδομένα.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι η Π.Ι.Ν. τι προσδοκά από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα; Η απάντηση είναι η εξής :
Ο προσδιορισμός της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξιών σε συνδυασμό με κλιματικές – εδαφολογικές – καταναλωτικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
Οι στοχευμένες καινοτόμες ενέργειες για να γίνουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και η τυποποίηση αυτών, ανταγωνιστικά προς την υπόλοιπη αγορά.
Να αναδειχθεί η ανάγκη συλλογικών συμπράξεων και συνεργιών.
Να δημιουργηθεί μηχανισμός μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας ανάμεσα, σε επιστημονικά ιδρύματα και ινστιτούτα, με αγρότες και επιχειρήσεις μεταποίησης.
Μόνιμη διασύνδεση ανάμεσα σε ερευνητικά κέντρα για νέες μεθόδους παραγωγής τροφίμων.
Τυποποίηση των αγροδιατροφικών τοπικών προϊόντων με βάση Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανοικτή σε όλους, με όλες τις πληροφορίες που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα.
Ενίσχυση της Διασυνοριακής συνεργασίας σε επιστημονικό, ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο.
Τέλος θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη δημοσιοποίησης που πρέπει να έχουν οι διάφορες δράσεις του προγράμματος διότι στόχος μας είναι πάντα οι ωφελούμενοι αγρότες και επιχειρήσεις τυποποίησης. Σε αυτούς πρέπει να φθάσουν και να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα της καινοτομίας. Με αυτά τα λόγια εύχομαι σε όλους μας καλή εργασία και καλά αποτελέσματα».

Τσούκας Διονύσης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed