146 μαθητές αιχμάλωτοι πολέμου στη Γαλλία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Γαλλία και σε όλο τον κόσμο ένα βίντεο που ανέβηκε στα social media και δείχνει τους αστυνομικούς στην πόλη Μαντ Λα Ζολί να συμπεριφέρονται σε μαθητές λυκείου σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου!
Τα παιδιά είναι στα γόνατα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους και να τους απαγορεύεται να πουν έστω και μια κουβέντα. Το βίντεο που συγκλονίζει δείχνει την βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πάνοπλοι αστυνομικοί μικρά παιδιά, με εικόνες που έχουμε δει μόνο σε πολέμους και σε μαζικές συλλήψεις σε καρτέλ ναρκωτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το περιστατικό έγινε στις 6 Δεκεμβρίου στην πόλη Μαντ Λα Ζολί και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για τις πρακτικές της αστυνομίας που συμπεριφέρεται στους μαθητές σαν να είναι οι χειρότεροι εγκληματίες παραβιάζοντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Οι εικόνες αυτές δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν κάθε διαμαρτυρία στην χώρα μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασνα από το κίνημα που ονομάζεται “κίτρινα γιλέκα”. Συνολικά 146 νέοι συνελήφθησαν χθες μπροστά από το Λύκειο Σεντ Εξιπερί της Μαντ-λα-Ζολί, έπειτα από επεισόδια.
Στις εικόνες που προβλήθηκαν σε βίντεο από τις συλλήψεις αυτές παρουσιάζονται δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, τους οποίους είχαν συγκεντρώσει στον κήπο ενός οικήματος και στην μάντρα γειτονικού σπιτιού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ δήλωσε σήμερα “σοκαρισμένος” από τις εικόνες που προβάλλονται σε βίντεο 146 νέων που συνελήφθησαν την Πέμπτη μπροστά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, αλλά υπενθύμισε “το πλαίσιο” των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν σε αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας. “Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (…) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται”, δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.
Ο δικηγόρος Ζαν-Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην “IGPN (την ανώτατη αστυνομική αρχή) και στον Υπέρμαχο των Δικαιωμάτων” όσον αφορά αυτήν την “σκηνή πολέμου”. Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των “κίτρινων γιλέκων”, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Χθες 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και “σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια”, διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν. “Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας”, κατέληξε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για “ηρεμία”.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed