Στην ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε χθες η συνταγματικότητα και νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
Η συζήτηση στο ΣτΕ πραγματοποιείται μετά τις πρόσφυγες περίπου 550 κάτοικων στο Ελληνικό, οργανώσεων και φορέων(Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης). Με τις πρόσφυγες ενώπιον του ΣτΕ ζητείται η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικράτειας τον Φεβρουάριο του 2018. Σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ παρέμβαση υπέρ του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global, κ.λπ. Κατά τη διαρκείας της συζήτησης σήμερα οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το Αττικό τοπίο (σύμφωνα με την πρόβλεψη θα έχουν ύψος 200 μέτρων και ο ένας θα έχει καζίνο 15.000 τ.μ.). Ακόμη, ανέφεραν ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό δημιουργείται μια ολόκληρη πόλη των 44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80 στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των προσφευγόντων το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Οι παρεμβαίνοντες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση και ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι. Επίσης, για τις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν επισήμαναν ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά. Οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφεραν ότι για το επίμαχο έργο στο Ελληνικό πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την στιγμή κατά την οποία δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και επέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed