Ο Ύμνος της Κεφαλονιάς από Κώστα και… Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Ύμνος της Κεφαλονιάς που έγραψε ο ζωγράφος, ποιητής Κώστας Χαριλάου Ευαγγελάτος μελοποιήθηκε από τον μαέστρο, συνθέτη Κώστα θεοδώρου Ευαγγελάτο. Πρόκειται για μια ευτυχή σύμπραξη, μοναδική περίπτωση στα χρονικά, αφού συνθέτης και ποιητής έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο, χωρίς να είναι συγγενείς.
Έχουν και οι δύο τους βέβαια κοινή καταγωγή και η αγάπη τους για το νησί της Κεφαλονιάς έδωσε την έμπνευση της γραφής και τον παραδοσιακό ήχο και ρυθμό για τη μελοποίηση.Το αισθητικό αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σύντομα θα παρουσιαστεί στο κοινό σε εορταστική συναυλία!

Bιογραφικά σημειώματα
Ο Κώστας Θ. Ευαγγελάτος έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση και διεύθυνση χορωδίας. Έχει χρηματίσει καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές, και μαέστρος διαφόρων χορωδιακών και οργανικών συγκροτημάτων. Δίδαξε σε διάφορα σεμινάρια σχετικά με την μουσική της Aναγέννησης (16ος αιώνας –ύφος Palestrina). Συμμετείχε σαν μέλος ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών στα Μουσικά Σχολεία (ανωτέρων θεωρητικών, ορχήστρας και χορωδίας), της επιτροπής αξιολόγησης μουσικών βιβλίων για την μέση εκπαίδευση, και της κριτικής επιτροπής για τους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες (ορχήστρας και χορωδίας) του ίδιου Υπουργείου. Είναι διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αργυρούπολης καθώς και ιδρυτής και διευθυντής της ορχήστρας Chorus Instrumentalis. Είναι επίσης μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων (Π.Α.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ.). Συνθέσεις του για πιάνο, χορωδία, μουσική δωματίου, και ορχήστρα έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ελληνικά ή ξένα οργανικά ή φωνητικά σύνολα. Έχει συγγράψει διάφορα εκδοθέντα ή μη βιβλία για τη μουσική όπως το «Αντίστιξη 16ου αιώνα –ακολουθώντας τα χνάρια του Giovanni Pierluigi da Palestrina»), εκδόσεις Χ. Παπαγρηγορίου – Κ. Νάκας, και έχει μεταφράσει διάφορα ξένα θεωρητικά βιβλία σχετικά με τη μουσική σύνθεση και τη διεύθυνση χορωδίας.

Ο Κώστας X. Ευαγγελάτος, ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης, με μεγάλη καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι όσον αφορά τη λογοτεχνική του ιδιότητα μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει βραβευθεί από φορείς όπως η Ευρωπαική Εταιρία Επιστημόνων – Καλλιτεχνών – Λογοτεχνών και άλλες πολιτιστικές Ενώσεις και Συλλόγους. Από την εφηβική του ηλικία δημοσιεύτηκαν ποιήματα του σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά: “Παρατηρητής”, “Μέλλον”, “Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος”, “Τα Νέα Κεφ/νίας και Ιθάκης”, “Ιόνιος Τηλέγραφος”, “Πνευματική Επτάνησος”, “Λόγος”, της Αδελφότητας Κεφ/νων και Ιθακησίων Πειραιώς, “Τα Χρονικά” κ.α. Στις αρχές του 1975, ενώ ήταν μαθητής του Οικονομικού Γυμνασίου Αργοστολίου, κυκλοφόρησε με επιτυχία η πρώτη του ποιητική συλλογή “Κραυγάζω, Ψάχνω, Καρτερώ”, από τον Αθηναικό εκδοτικό οίκο “Επτάλοφος”. Έκτοτε έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: “Ποιήματα 1973-75”. Αθήνα, 1976./ “Γραφήματα ’77”. Αθήνα, 1978./ “Η τολμηρή επίλυση”. Αθήνα, 1977./ “Το δωμάτιο”, Αθήνα, 1980./ “Μυθογράφημα”. Αθήνα, 1983. / “Η τετραλογία της υγρασίας”. Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993./ “Η οθόνη των ονομάτων”. Αθήνα: Απόπειρα, 1996./ “Η ροπή της μνήμης”. Αθήνα: Απόπειρα, 1999./ “Αλέα προσομοίων” (συγκεντρωτική έκδοση). Αθήνα: Απόπειρα, 2002. / “In the small mirror”. Athens: Apopeira, 2003./ “la Chambre”, Paris 2008./ “Η ελεγεία των Εκβατάνων”. Αθήνα: Απόπειρα, 2006./ “Εγκάρσια Πτήση”. Αθήνα: Απόπειρα, 2011./ “Chemins enchevêtrés”, Athènes-Paris: Sylloges, 2011, 2012./ “Πολύσμιγος Αίνος”. Αθήνα: Συλλογές, 2014./ “Offrandes Seculaires”, Athènes-Paris: Sylloges, 2015, 2017./ “Ερμητικές Λαμπίδες”. Αθήνα: Άπαρσις 2017. Ο “Ύμνος στην Κεφαλονιά” διαβάστηκε για πρώτη φορά το 2015 στην Αίθουσα “Κ.Π. Καβάφης” του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια ποιητικής βραδιάς των Εταίρων του Κέντρου Δικανικών Μελετών του Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη. Ο ποιητικός ύμνος έχει λάβει επαινετικές κριτικές από κορυφαίες προσωπικότητες και έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και στον τόμο “Λογοτεχνική Χρονιά 2016” της ΕΕΛ.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed