Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει εκλογές τον Μάρτιο;

Προφανώς ο χρόνος που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή έχει την σημασία του καθώς μέσα από αυτή την διαδικασία θα καθοριστούν και οι εκλογές. Εάν δηλαδή η συμφωνία έρθει μέσα στον Ιανουάριο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο ενώ εάν περάσει στις αρχές Μαρτίου τότε όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.
Καθώς μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης επανήλθε χθες λέγοντας ότι “ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε στην κυβέρνηση” – εννοώντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών – τα εκλογικά σενάρια επανήλθαν και πάλι στην επικαιρότητα. Φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει γρήγορα αυτή την συζήτηση διευκρινίζοντας ότι “έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί”. Χθες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος είπε ότι «δεν θα φοβηθούμε τις δεύτερες εκλογές αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, δεν θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση που θα φέρει τον όλεθρο».
Ακόμα, ο Σταμάτης Μαλέλης σημείωσε ότι “δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς σαφώς κινούμαστε στην προοδευτική κατεύθυνση. Δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική ακόμη και αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, δεν θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο. Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, δεν έχει νόημα για εμάς οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία“.
Το ενδιαφέρον στην δήλωση αυτή είναι ότι για πρώτη φορά εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ βάζει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ ενώ μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν τον Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερα επιθετική λογική. Ο εκπρόσωπος τύπου της Φώφης Γεννηματά εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί μια προοδευτική κυβέρνηση ενώ επισήμανε ότι η Χαριλάου Τρικούπη σκέπτεται και τις επαναληπτικές εκλογές αυτή την φορά με απλή αναλογική. Οι δυο αυτές επισημάνσεις, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν γίνονται διόλου τυχαία την συγκεκριμένη στιγμή αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται σταθερά.

Επιμέλεια Ελένη Καλογεροπούλου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed