Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών φαίνεται να έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Πολιτεία στο θέμα των εσόδων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλα εργαλεία, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα. Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γνωρίζουν καλά ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί υπάρχει ακόμη πολύ λίπος. Οι Έλληνες είναι εφευρετικοί και βρίσκουν παράθυρα προκειμένου να ξεφεύγουν από την Εφορία. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες πάντα βρίσκουν τρόπο να εμφανίζουν μειωμένα κέρδη και ως εκ τούτου να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό όπλο που έχει στην φαρέτρα της προκειμένου να βρει και να φορολογήσει έσοδα που αποκρύπτονται. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει όλοι οι υπόχρεοι να συνδέσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς με POS. Όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν δειγματοληπτικά στην περίοπτη θέση, όσων θα ελεγχθούν. Θα ακολουθήσουν όσοι έχουν μεγάλες αποκλίσεις εσόδων και δαπανών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ΑΑΔΕ θα κάνει τους ελέγχους δειγματοληπτικά θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς όλους ότι κανένας δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος στην περίπτωση που φοροδιαφεύγει. Επίσης θα θελήσει να επιστήσει την προσοχή όσων συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχουν συνδέσει επαγγελματικούς λογαριασμούς με POS.
Μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου για τη δήλωση τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, θα τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για ελέγχους με έμφαση στα POS. Από τους περίπου 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις 143 δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση χρήσης POS και διασύνδεσης με τραπεζικό λογαριασμό, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσει η επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, κατά προτεραιότητα σε όσους είτε δεν δήλωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό είτε «ξέχασαν» να ενσωματώσουν στο Ε3 το POS, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν. Τα πρόστιμα κατά περίπτωση κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, ενώ μόνο η εκπρόθεσμη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στοιχίζει 100 ευρώ. Οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και στόχος της ΑΑΔΕ και του επικεφαλής Γ. Πιστιλή είναι να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για όσους φοροδιαφεύγουν. Αν περάσει ο φόβος, τονίζουν στελέχη της Αρχής, θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα και από τους πλέον εξονυχιστικούς ελέγχους. Και αυτός είναι ο βασικός στόχος για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed