Αμερικανό πρώην πεζοναύτη συνέλαβαν οι αρχές του Ιράν

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε χθες ότι κρατείται στη χώρα ένας Aμερικανός πρώην στρατιωτικός, που συνελήφθη την περασμένη χρονιά, διαψεύδοντας παράλληλα πως ο φυλακισμένος έχει υποστεί την παραμικρή κακομεταχείριση.
«Ένας Aμερικανός πολίτης ονόματι Μάικλ Γουάιτ συνελήφθη πριν από κάποιο καιρό στη Μασχάντ και η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τη σύλληψή του μέσω της διεύθυνσης αμερικανικών συμφερόντων στην Τεχεράνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μπαχράμ Γασεμί. Ο Μάικλ Ρ. Γουάιτ, 46 ετών, από την Καλιφόρνια, συνελήφθη τον Ιούλιο στο Ιράν, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τη φιλενάδα του, αφηγήθηκε η μητέρα του βετεράνου των Πεζοναυτών στην εφημερίδα «The New York Times» αυτή την εβδομάδα. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι άγνωστες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι είναι «ενήμερο για τις πληροφορίες» που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για την υπόθεση, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενο την προστασία της ιδιωτικής του ζωής. Ο Γασεμί διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς τις «ψευδείς», τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην Πεζοναύτης κρατείται υπό άσχημες συνθήκες.
«Τον φάκελο αυτού του προσώπου χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ. Η Τζόαν Γουάιτ, η μητέρα του πρώην στρατιωτικού, δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ο γιος της είχε πάει στο Ιράν «πέντε ή έξι φορές» για να δει μια Ιρανή, που παρουσίαζε ως φιλενάδα του. Η Γουάιτ ανέφερε ακόμη πως ζήτησε από στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Ελβετίας στο Ιράν μέσω της οποίας αντιπροσωπεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ισλαμική Δημοκρατία, αφού Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, να κάνουν μια προξενική επίσκεψη στον γιο της. Άλλοι τουλάχιστον τρεις Aμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους δύο ιρανικής καταγωγής, κρατούνται το τρέχον διάστημα από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν ραγδαία την περασμένη χρονιά, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί. Ο Τραμπ απείλησε πρόσφατα την Τεχεράνη ότι θα λάβει μέτρα σε βάρος της εάν δεν απελευθερώσει τους Aμερικανούς πολίτες που κρατούνται στις φυλακές του Ιράν.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed