ΣΥΡΙΖΑ Κρανιάς: «Απ’ το ένα λάθος στο άλλο»

Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 24/02/2017, είχαμε επισημάνει δημόσια την κατάσταση που επικρατούσε σχετικά με τα φοινικόδεντρα στην πόλη μας, ενώ παράλληλα είχαμε ξεκινήσει μία ανοικτή συζήτηση με όλες τις παραμέτρους αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα διλήμματα που εγείρονται.
Υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας, ότι πριν να βγούμε και να τοποθετηθούμε δημόσια, είχε προηγηθεί σύσκεψη του συντονιστή μας με γεωπόνους και σχετικούς καθηγητές επί του θέματος, ενώ είχαμε καταστήσει και επικοινωνία με τους αρμόδιους από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης όπου εκεί έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την προσβολή των φοινικιών από το κόκκινο σκαθάρι. Σήμερα ερχόμαστε μπροστά σε μία ολική αλλαγή της εικόνας του Αργοστολίου. Εικόνα με την οποία μεγάλωσαν επί δεκαετίες πολλές γενιές του τόπου μας, αλλά και εικόνα με την οποία θυμούνται το Αργοστόλι χιλιάδες επισκέπτες που πέρασαν απ’ το νησί μας. Συνοπτικά να πούμε ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς φέρει πλατιά-φαρδιά την υπογραφή του σε αυτήν την εξέλιξη, αφού αφενός είναι στη διαχείριση από το 2010, ενώ αφετέρου δεν ακολούθησε εγκαίρως τα βήματα που χρειάζονταν για τη διάσωση των φοινικιών. Τα βήματα που έπρεπε να είχε ακολουθήσει ήταν τα εξής τρία:
Α. Απομάκρυνση των βαριά προσβεβλημένων δέντρων και θάψιμό τους σε μεγάλο βάθος
Β. Δεντροχειρουργική
Γ. Ψεκασμοί ελεγχόμενοι με εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα για τη μη επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και του αέρα που αναπνέουμε.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έκανε λίγο από το «Β» και «Γ» βήμα, αλλά δεν έκανε καθόλου από το πρώτο και το πιο σημαντικό, αυτό της απομάκρυνσης και της ταφής των δέντρων που είχαν υποκύψει. Για να καταλάβει όλος ο κόσμος την εικόνα, αυτό που έκανε ο Δήμος ήταν κάτι ανάλογο με το να ψεκάζει μέσα σε ένα δωμάτιο για να διώξει τα κουνούπια, τη στιγμή που άφηνε ανοικτό το παράθυρο και έξω στην αυλή ήταν ένα δέντρο γεμάτο με φωλιές… Απλούστατα, έπρεπε πρωτίστως να είχε κλείσει το «παράθυρο»! Στο σημείο που φτάσαμε, με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για την αντικατάσταση των φοινικιών καθώς το πρόβλημα μάλλον έφτασε εκεί που δεν πάει άλλο. Όμως, ακόμη και σε αυτό το σημείο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα λάθη! Διότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα! Αντί να γίνει μία σοβαρή ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας, η Δημοτική Αρχή Παρίση προχώρησε με δική της απόφαση και ευθύνη σε νέο λάθος με την παραγγελία ενός νέου εισαγόμενου δέντρου, του κοκοφοίνικα…
Το νέο λάθος είναι πολύ σοβαρό καθώς έχει προεκτάσεις. Αφενός οι γεωπόνοι μας προειδοποιούν ότι οι κοκοφοίνικες είναι επίσης ευπρόσβλητοι από το κόκκινο σκαθάρι. Δηλαδή αντί να λύθεί το πρόβλημα με την ευκαιρία της αντικατάστασης, δίνεται νέα συνέχεια… Αφετέρου, υπάρχουν ζητήματα λαογραφίας που τα αφήνουμε στους καθ ύλην αρμόδιους να τα επισημάνουν. Τέλος, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των συμπολιτών μας καθώς υπάρχουν πανέμορφα ενδημικά φυτά που θα έπρεπε να είχαν προτιμηθεί(έλεος πια με αυτήν την ξενομανία) και που φυσικά δε θα μας είχαν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες €, όπως οι κοκοφοίνικες, και δε θα είχαν επιβαρύνει το ήδη αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που παράγει ελλείμματα στην εθνική μας οικονομία…
Ψιλά γράμματα όμως αποτελούν όλα αυτά για τη Δημοτική Αρχή Παρίση που αφήνει πίσω της κυριολεκτικά ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών να μας βρει με ικανούς ανθρώπους στη διαχείριση που θα μπορούν να σχεδιάσουν το αύριο, να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και, κυρίως, να είναι άνθρωποι που θα ενώνουν την κοινωνία μας και δε θα τη διχάζουν.

Για την Ο.Μ. Κραναίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η Συντονιστική Επιτροπή

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed