Θρήνος για την απώλεια της Νίκης Γουλανδρή-Κεφαλά

Εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΙ θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μας για την απώλεια της προέδρου του Ιδρύματός μας Νίκης Γουλανδρή καθώς και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.
Τα μέλη του Δ.Σ. θα παραστούν στην κηδεία της, που θα γίνει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά. Η Νίκη Γουλανδρή, Κεφαλονίτισσα στην καταγωγή, υπήρξε μια ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα της Ελλάδας, της οποίας η δράση, περιβαλλοντική, επιστημονική, καλλιτεχνική, κοινωνική, πολιτιστική, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στη χώρα μας. Επιπλέον η διεθνής παρουσία της στα θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο υπήρξε ομολογουμένως σημαντική και αναγνωρίστηκε από διεθνείς παράγοντες (προσωπικότητες και οργανισμούς) όπως αποδεικνύουν οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε κατά καιρούς. Αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και με αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, υπήρξε συν-ιδρύτρια (μαζί με τον σύζυγό της αείμνηστο Άγγελο Γουλανδρή) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του διεθνούς εμβέλειας καινοτόμου Περιβαλλοντικού Κέντρου ΓΑΙΑ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος και στο οποίο αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» μέχρι το τέλος της ζωής της.
Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Υφυπουργός κοινωνικών υπηρεσιών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (1974-75), Αντιπρόεδρος του ΕΡΤ (1974-91), Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1989-91), Μέλος της διεθνούς επιτροπής για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του ΟΗΕ-UNESCO, Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών “Global 500”, Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Της απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου της Uppsala και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τη ελληνική πολιτεία ενώ το 1991 εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Υπήρξε πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και με την ακάματη δράση της στο εξωτερικό, μέσα από τη συμμετοχή της στα διεθνή fora όπου εκπροσώπησε επαξίως τη χώρα μας, συνέβαλλε καταλυτικά στην προβολή και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Όσοι είχαμε τη τύχη αλλά και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί της, από διάφορες θέσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διαπιστώσαμε την σοφία της και τον χαρισματικό χαρακτήρα της, το λιτό και απλό τρόπο ζωής της που συμβάδιζε με τη φιλοσοφία και τις αρχές της. Προσωπικά είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί της όχι μόνο στο Δ.Σ. του ΙΚΙ αλλά και στην Γενική Γραμματεία Δασών και στην Γενική Γραμματεία ΥΠΕΧΩΔΕ, που ως δημόσιοι φορείς, αρμόδιοι για το περιβάλλον, εμπλέκονταν με τα πρωτοποριακά προγράμματα του Μουσείου Γουλανδρή και του κέντρου ΓΑΙΑ. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΙ, η Νίκη Γουλανδρή ανέλαβε πρόεδρος ύστερα από τον πρόωρο θάνατο του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση (1ου προέδρου του ΙΚΙ) και με το κύρος της στήριξε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Ιδρύματος συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξή του. Θα την θυμόμαστε πάντα γι’ αυτήν την προσφορά της στο ΙΚΙ αλλά και ιδιαίτερα για την προσφορά της στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η Νίκη Γουλανδρή ανήκει πλέον στην ιστορία της πατρίδας μας.

Ηλίας Μπεριάτος
Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΙ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed