Τα… έψαλλε στον Περιφερειάρχη ο Σπύρος Σπύρου

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης θέλησε να μετατρέψει τον απολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το έτος 2018 σε φιέστα αναζητώντας φιλικό ακροατήριο, καθώς ακόμη και μεγάλο μέρος παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων δεν παρέστη.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που επέλεξε το Επιμελητήριο της Κέρκυρας ως τόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. Και αυτό, διότι ο απολογισμός είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως από το νόμο ως ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εν προκειμένω όμως δεν δόθηκε η δυνατότητα στους περιφερειακούς συμβούλους να έχουν εγκαίρως τα στοιχεία προκειμένου να υπάρξει και η δέουσα ενημέρωσή τους, αφού ο απολογισμός αναρτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Φλεβάρη 2019, την ώρα δηλαδή που οι περιφερειακοί σύμβουλοι από τα άλλα νησιά του Ιονίου ταξίδευαν για να λάβουν μέρος στην συνεδρίαση του σώματος που έγινε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. Το πανάκριβο έντυπο των εκατό πενήντα σελίδων διανεμήθη την ώρα της συνεδρίασης, προφανώς όχι για να μελετήσουν, να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν οι σύμβουλοι, αλλά για να το έχουν ενθύμιο, μιας και είναι ο τελευταίος απολογισμός της παρούσας περιφερειακής αρχής.
Ο απολογισμός αυτός μπορεί να δει κανείς με την πρώτη ματιά ότι είναι φτωχός καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εντύπου καλύφθηκε από φωτογραφίες και πληθώρα εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Η εικόνα αυτή όμως φάνηκε και από την τοποθέτηση του απερχόμενου Περιφερειάρχη η οποία ήταν αναντίστοιχη με όλα όσα ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει για τους πολίτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πιο συγκεκριμένα, είχε υποσχεθεί ότι θα αλλάξει τις φιλελεύθερες πολιτικές για τις οποίες δήλωνε την πλήρη αντίθεσή του ως επικεφαλής ανεξάρτητης αριστερής αυτοδιοικητικής παράταξης. Τελικά όμως έγινε ο πιο πιστός και υπάκουος μνημονιακός εταίρος της παρούσας κυβέρνησης κερδίζοντας έτσι και το χρίσμα για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Αντί λοιπόν να κάνει απολογισμό έργου θα ήταν καλύτερο να απολογηθεί ο ίδιος για όλα όσα δεν έκανε αφού δεν μπόρεσε να φέρει τον καινούριο αέρα στα Επτάνησα, όπως ευαγγελιζόταν.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να μηδενίσω το έργο και την όποια προσπάθεια έγινε. Όμως, αποστολή της Περιφέρειας είναι να είναι μοχλός ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερα για τον τουριστικό τομέα. Θέτω λοιπόν εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να θεωρεί η απερχόμενη περιφερειακή αρχή ότι επετεύχθη αυτός ο στόχος, αφού, παρά την συγκυριακή εν πολλοίς αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μείωση 6,5% των διανυκτερεύσεων και των εσόδων το πρώτο 9μηνο του ‘18, γεγονός που σαφώς επηρεάζει και τους άλλους τομείς της οικονομίας. Πώς αλήθεια στηρίζεται ο τουρισμός με το άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο που η κατάστασή του αντί να βελτιωθεί έχει επιδεινωθεί σε μέγιστο βαθμό, με την έλλειψη επαρκούς φωτισμού, σήμανσης, διαγραμμίσεων, τις συνεχείς βλάβες σηματοδοτών τα οποία έχουν αποτέλεσμα τα συχνά τροχαία ατυχήματα;
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεχτήκαμε σκληρή κριτική και από τον ίδιο τον κ. Γαλιατσάτο όταν ήταν στην αντιπολίτευση για το ύψος του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά. Απαντούμε ότι καί με τις δικές μας διεκδικήσεις, ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 6% και στο 13%. Σήμερα όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να περηφανεύεται η απερχόμενη περιφερειακή αρχή όταν ο ΦΠΑ έφτασε στο 24%, γεγονός που τσακίζει την οικονομία και μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Σε ό,τι δε αφορά τον φόρο διανυκτέρευσης που επεβλήθη στον τουριστικό κλάδο, θα είχε ίσως κάποια αξία εάν αυτό το τέλος διαμονής το εισέπραττε η αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επισκέπτες. Τίποτα όμως δεν έγινε και σε αυτόν τον τομέα. Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί η εγκατάλειψη και η μη διεκδίκηση κατασκευής του συνόλου του έργου των φραγμάτων στην Κέρκυρα. Ένα έργο πολύ σημαντικό που έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι σχετικές μελέτες όσο και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το έργο αυτό, θα στήριζε την οικονομία της Κέρκυρας και θα εξασφάλιζε την ύδρευση των πολιτών και των επισκεπτών για πολλά χρόνια.
Μια άλλη παράμετρος στήριξης της οικονομίας και μάλιστα της τουριστικής, απαιτεί έργα στον τομέα των υποδομών. Ο κύριος Περιφερειάρχης όμως, ενώ παρέλαβε σημαντικά έργα, επιχείρησε να δικαιολογηθεί γυρνώντας πίσω στο παρελθόν λέγοντας ότι το 2014 παρέλαβε μια αδύναμη Περιφέρεια με υποθηκευμένο το 4ο ΕΣΠΑ, για ένα ποσόν περίπου 58 εκατομμυρίων από εκκρεμότητες για έργα της προηγούμενης περιόδου. Του απαντώ λοιπόν, για να ενημερωθούν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι πολίτες των Επτανήσων, ότι η πρώτη περιφερειακή αρχή υπό την ηγεσία μου, η οποία σημειωτέον διήρκησε 3,5 μόλις χρόνια, θεμελίωσε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ένωσε διοικητικά και οικονομικά τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα 13 νησιά μας με επιτυχία.
Παραδώσαμε ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο το 4ο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 231 εκ., και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 35 εκ., ισχυρά όπλα στα χέρια της τότε νέας περιφερειακής αρχής. Παραδώσαμε επίσης και μια σειρά μεγάλων έργων που είτε ως συνεχιζόμενα, είτε ως γέφυρες, είτε συμβασιοποιημένα και εκτελούμενα δεν τα έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα. Πόσα χρόνια αλήθεια του χρειάζονται ακόμη; Η σημερινή περιφερειακή αρχή ξέχασε ή θέλει να παραβλέπει ένα πολύ σημαντικότατο έργο, τον προσήνεμο μόλο προσέγγισης των κρουαζιεροπλοίων στην Κέρκυρα. Το έργο αυτό έδωσε την δυνατότητα να προσεγγίζουν το λιμάνι της Κέρκυρας τα κρουαζιερόπλοια που άλλοτε έμεναν αρόδου. Έργο το οποίο εξασφαλίζει την παρουσία περισσότερων τουριστών στο νησί και προφανώς και περισσότερα έσοδα στην οικονομία της Κέρκυρας.
Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο καφέ Γυαλί άλλαξε την εικόνα της περιοχής. Κατασκευασμένο σε ποσοστό 50% ανέμενε κανείς να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο μέσα στα 4,5 χρόνια που έχουν περάσει. Μόνο υποσχέσεις δόθηκαν αυτά τα χρόνια και σε αυτόν τον απολογισμό λάβαμε και νέες. Το μέγαρο των παλιών Δικαστηρίων της Κέρκυρας, έργο το οποίο διεκδικήσαμε και πήραμε από το ΤΑΙΠΕΔ, το παραδώσαμε χρηματοδοτημένο και συμβασιοποιημένο. Δυστυχώς θα περάσει πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Περιφέρεια και την κοινωνία. Το έργο του ΝΑΟΚ και της παραλιακής της Γαρίτσας, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή το παρέλαβε από εμάς χρηματοδοτημένο, συμβασιοποιημένο και εκτελούμενο. Όμως, από τους κακούς χειρισμούς της παρούσας περιφερειακής αρχής θα ταλαιπωρήσει για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα την Κέρκυρα.
Όσο αφορά τα άλλα νησιά μας, είμαστε εμείς που συμβασιοποιήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και προχώρησε η κατασκευή του 1ου και 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Αργοστολίου με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων. Και να θυμίσουμε τις χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των πληγών που άνοιξαν οι σεισμοί του Φεβρουαρίου 2014 όπως και με την επιτυχία με την οποία διαχειριστήκαμε την κρίση στην οξεία της φάση, πάντοτε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. Αυτές ήταν δικές μας προσπάθειες, όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές τόσα χρόνια μετά. Το έργο κατασκευής της γέφυρας του Χάρακα η παρούσα περιφερειακή αρχή το παρέλαβε από εμάς υπό εκτέλεση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό του 2014. Όπως και το έργο του λιμανιού του Πισαετού, εμείς το ξεκινήσαμε.
Οι προσωρινές απεντάξεις έργων δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία με σκοπό την άσκηση μικροπολιτικής κριτικής, και αυτό διότι προβλέπονται και εντάσσονται μέσα σε νόμιμες διαδικασίες όταν κλείνει ένα πρόγραμμα όπως το 3ο ΕΣΠΑ και ανοίγει ένα άλλο, εν προκειμένω το 4ο. Η διάνοιξη του δίαυλου της Λευκάδας, η ένταξη, δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του νέου Νοσοκομείου μαζί με το λιμάνι της Βασιλικής είναι έργα τα οποία η σημερινή περιφερειακή αρχή τα παρέλαβε χρηματοδοτημένα και εκτελούμενα από εμάς. Η ύδρευση της πόλης της Ζακύνθου, της αντικατάστασης κεντρικού αγωγού ύψους 10 εκ., το κτήριο του ΤΕΙ Ζακύνθου και η επισκευή και επέκταση του κτηρίου ΟΔΑΖ όπως και τα δύο οδικά έργα οδικής ασφάλειας και Αλυκές Ξύγκια, αλλά και πολλά μικρότερα έργα στο νησί, αποτέλεσαν έργα που δρομολόγησε και προχώρησε η δική μας θητεία στην Περιφέρεια.
Αυτή είναι μόνο μια σύντομη και μικρή απαρίθμηση σημαντικών έργων τα οποία δρομολογήθηκαν από εμάς. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω είναι άξιο να αναφερθεί το γεγονός ότι οι δαπάνες που καταγράφηκαν μέχρι το τέλος του 2018 εκ μέρους του κ. Γαλιατσάτου δεν ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από τα μεταφερόμενα έργα της δικιάς μας περιόδου. Θα πρότεινα στον κ. Γαλιατσάτο να απαλείψει τον όρο που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία ότι δήθεν του υποθηκεύσαμε το Πρόγραμμα. Θα ήταν πιο ειλικρινές και λογικό, αλλά σκοπίμως δεν το παραδέχεται, να λέει ότι ευτυχώς που κληρονόμησε από την δική μας περίοδο έργα ώστε να μπορέσει να δείξει απορροφήσεις κάνοντας πληρωμές. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχει σκεφτεί άραγε ότι δεν θα έχει ούτε ένα δικό του μεγάλο έργο υπό κατασκευή να παραδώσει στους επόμενους;
Το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Περιφέρειά μας, και αυτό αφορά όλους μας, είναι ότι χάθηκαν χρήματα σε όλες τις φάσεις των Προγραμμάτων, και το δυστυχές είναι ότι θα χαθούν και από το 4ο. Και αυτό, διότι τον τρέχοντα χρόνο ολοκληρώνεται η διαδικασία συμβασιοποίησης έργων και σε ό,τι αφορά την Περιφέρειά μας δεν έχουν ενταχθεί έργα. Με 70% εντάξεις και 40% συμβασιοποιήσεις το Πρόγραμμα είναι μετέωρο. Τόσο το 4ο ΕΣΠΑ όσο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας» λίγους μόλις μήνες πριν παραδώσει την Περιφέρεια η απερχόμενη ηγεσία. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες των Ιονίων Νήσων είναι έντονα δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι. Οι ιδεοληψίες, οι ταλαντεύσεις, οι παλινωδίες, η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας με τις υπηρεσίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα γραφειοκρατία και τις κεντρικές επιλογές στις οποίες υπήρξε πιστός υπηρέτης ο επικεφαλής της παρούσας περιφερειακής ηγεσίας, καθήλωσαν την περιφέρεια σε αρνητικό πρόσημο και την βούλιαξαν στα σκουπίδια και την αβεβαιότητα.
Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ελπίδα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε τον τόπο μας. Με συνεννόηση, με πολύ δουλειά, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές, με λιγότερες σπατάλες και αξιοποίηση των πόρων πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Έτσι μόνο μπορούν οι κάτοικοι των νησιών μας να ελπίζουν και να μας εμπιστευτούν ξανά. Χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις αλλά με πράξεις. Και να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο και δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Σπύρος Σπύρου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed