Εκδηλώσεις σε Σάμη & Ιθάκη για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

To WWF Ελλάς, θα συμμετάσχει στις ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους κατοίκους και φορείς της Κεφαλονιάς και Ιθάκης με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 18.00 στο Γυμνάσιο Σάμης και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ιθάκης. Με δεδομένο ότι σχεδόν 3 από κάθε 4 ευρώ που παράγονται στην Περιφέρεια Ιονίου, προέρχονται από τον τουρισμό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία καταστροφική πετρελαιοκηλίδα θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και κοινωνία του Ιονίου. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ο τουρισμός συμμετέχει σε ποσοστό 73% στο ΑΕΠ των νησιών του Ιονίου, συμβάλλοντας σχεδόν 2,3 δις ευρώ μόνο για το 2017 (ΙΝΣΕΤΕ). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του WWF Ελλάς (με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου»), μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, θα κόστιζε στο Ιόνιο περίπου 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ενώ θα χάνονταν σχεδόν 25.000 θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίου.Με αφορμή το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και το έλλειμμα διαφάνειας γύρω από ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία της Ελλάδας, η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των εξορύξεων, να διαψεύσει τους “μύθους” περί οικονομικής ανάπτυξης που κυβέρνηση και πετρελαϊκές σκοπίμως συντηρούν και εν τέλει, να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα ορίσει το μέλλον της χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, της κοινωνίας του Ιονίου.
Πώς γίνονται οι θαλάσσιες εξορύξεις και γιατί οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβλαβή διαδικασία με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα;
Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Ποια τα πραγματικά οικονομικά, αναπτυξιακά οφέλη και ενεργειακά από τις εξορύξεις για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία του Ιονίου;
Απειλείται η ελληνική φύση και η θάλασσα του Ιονίου από τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις;
Πόσο αυστηρή είναι τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία;
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στις εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρίσκο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νησιά και οι κάτοικοι του Ιονίου. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσουν:
• Άκης Τσελέντης, καθηγητής σεισμολογίας, Ε.Κ.Π.Α
• Δημήτρης Ιμπραήμ και Ολιβιέ Βαρδακούλιας, WWF Ελλάς
• Άννα-Μαρία Ρένερ, Greenpeace
• Σταύρος Αντύπας, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μπείτε στο https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil Σημειώσεις: Η εκδήλωση στη Σάμη συγκεκριμένα, διοργανώνεται από τους εξής φορείς: Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, Π.Σ Σάμης «Αιγιαλός», Ν.Ο Σάμης, ΑΣ Ιόνιος, Π.Σ. Ζερβάτων «Άγιος Ιωάννης», Ε.Ε.Σ Γριζάτων «Ηλίας Ζερβός».

Χρίστη Σωτηρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed