Μια ανάσα πριν τον πόλεμο Ινδία και Πακιστάν

Πολύ σοβαρές είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, δυο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Τελευταίο επεισόδιο στην διαμάχη των δυο χωρών είναι η κατάρριψη δυο πολεμικών αεροσκαφών της Ινδίας από το Πακιστάν.
Δύο πολεμικά αεροσκάφη MiG 21 κατέρριψε η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και άλλοι δυο συνελήφθησαν με τον έναν να είναι τραυματισμένος. Σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ το αεροδρόμιο της Σριναγκάρ έκλεισε και πολλές πτήσεις τις κατευθύνουν σε άλλα αεροδρόμια. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί δήλωσε ότι από χθες το Πακιστάν αποφάσισε να απαντήσει. Και απάντησε. Μάλιστα ενημέρωσε και τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι η Ινδία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα του δεν επιθυμεί κλιμάκωση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και η ένταση ανάμεσά τους κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να αποφύγουν κάθε «περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» και μια «κλιμάκωση», «πάση θυσία», ενώ ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει «αποφασιστική» δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο την επικράτειά του.
«Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των δύο χωρών. Ενεθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία κα να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα», συνέχισε ο Πομπέο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ακόμη πως επισήμανε στο Ισλαμαμπάντ ότι είναι «επείγον» το Πακιστάν «να αναλάβει δράση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του». Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «πολύ μεγάλος αριθμός» τους, μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας. Η κυβέρνηση του Πακιστάν διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της, διέψευσε ότι υπήρξαν νεκροί στις ινδικές επιδρομές, ενώ ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων άφησε να πλανάται η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed