Νέστωρ Βεντούρας: «Οι κάτοικοι της επαρχίας Πάλλης απαιτούμε επί τέλους να ξαναπάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας»

Ένα από τα ουσιαστικότερα στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η εγγύτητα των Δημοτικών αρχών προς τους Δημότες σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα από κάθε πλευρά των αυτοδιοίκητων μονάδων.
Το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ αποτέλεσε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς μάλιστα υποστηρίχθηκε διοικητικά και οικονομικά με τα ειδικά προγράμματα ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ. Το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, το οποίο εφαρμόστηκε από το 2011, υπήρξε στην ουσία μια απρογραμμάτιστη μεταβολή του χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση, αλλά και χωρίς καμία διοικητική και οικονομική στήριξη των νέων Δήμων. Ως μέλος τότε του Δημοτικού συμβουλίου Παλικής μαζί με αρκετούς άλλους δημοτικούς συμβούλους αντισταθήκαμε σε αυτήν την μεταρρύθμιση γιατί διαβλέπαμε το αποτέλεσμα. Μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, η εγκατάλειψη της επαρχίας Πάλλης, αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, έχει πλήρως απογοητεύσει την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Με αυτό το αναμφισβήτητο δεδομένο η εξαγγελία της δημιουργίας τριών Δήμων στην Κεφαλονιά είναι αποδεκτή πέραν πάσης αμφιβολίας σχεδόν από το ΣΥΝΟΛΟ των κατοίκων του νησιού μας.
Η συνέχιση της λειτουργίας του αποτυχημένου Δήμου Κεφαλονιάς θα είχε καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρου του Δήμου. Οι άναρθρες κραυγές που αντιδρούν λυσσαλέα στην δημιουργία τριών δήμων στην Κεφαλονιά ευτυχώς είναι ελάχιστες και ο ρόλος τους τουλάχιστον περίεργος. Όσοι καλόπιστα προβληματίζονται για την βιωσιμότητα των νέων δήμων θα πρέπει να θυμηθούν ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η λειτουργία των Δήμων εξαρτάται για την χρηματοδότηση τους από την κάθε κυβέρνηση κυρίως από τους ΚΑΠ, το ΠΔΕ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Δήμος Κεφαλονιάς πάντως χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από το ΠΔΕ για την κατασκευή έργων ( Βλέπε πλακοστρώσεις), καθώς και για την εξόφληση των οφειλών των πρώην δήμων και δεν βλέπουμε τον λόγο να μην ισχύσει το ίδιο και για τους νέους δήμους. Όσο για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων στο ΕΣΠΑ το μόνο βέβαιο είναι ότι το μέγεθος του Δήμου Κεφαλλονιάς ουδόλως συνέδραμε προς αυτήν κατεύθυνση.
Αντίθετα, ο Δήμος Παλικής την περίοδο 2003 2006 ήταν σε απορροφητικότητα κονδυλίων του Γ ΚΠΣ μέσα στους εκατό πρώτους Δήμους Πανελληνίως. Οι κάτοικοι της επαρχίας Πάλλης απαιτούμε επί τέλους να ξαναπάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς είδαμε τα οφέλη και την φροντίδα του μεγάλου Δήμου για μα! Όχι άλλη φροντίδα, δεν την αντέχουμε! Όπως την είδε και η Σάμη, η Πύλαρος, η Έρισος, ο Πόρος, η Σκάλα! Σύσσωμη και ομόθυμα η κοινωνία της επαρχίας Πάλλης απαιτεί την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την δημιουργία του Δήμου Ληξουρίου, αλλά και των νέων Δήμων Αργοστολίου και Σάμης και ζητά από την βουλευτή κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφισή του.

Νέστωρ Βεντούρας
τέως Αντιδήμαρχος Παλικής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed