Παράβαση καθήκοντος από την Λιμενάρχη; Έθεσε σε κίνδυνο δεκάδες ζωές παραβιάζοντας τον πιο αυστηρό νόμο της ναυσιπλοΐας;

Το έλα να δεις γινόταν σήμερα στα λιμάνια του Αργοστολίου και του Ληξουρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Με την μόνη διαφορά ότι η κα Λιμενάρχης αποφάσισε φέτος να εφαρμόσει τον νόμο και μάλιστα όχι όπως προβλέπεται.
15:26 στο λιμάνι του Αργοστολίου η κα Παναγιώτα Κολοβού, σε συνεργασία με τον Υπολιμενάρχη, απαγορεύει την άνοδο στο πλοίο «Άγιος Γεράσιμος» σε πολίτες (ανάμεσά τους και εγώ) με προορισμό το Ληξούρι με την δικαιολογία ότι το πλοίο είναι στο πρωτόκολλο (120 επιβάτες μάξιμουμ λόγω των σωστικών μέσων που έχει).
15:29 επιτρέπει να μπουν στο πλοίο δύο αυτοκίνητα με επιβάτες επτά άτομα, ανάμεσά τους το αυτοκίνητο του Δημάρχου, όπου ήταν οδηγός ο ίδιος και είχε ακόμη τέσσερα άτομα μέσα (δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο αυτοκίνητο να επιβιβαστεί έχοντας άλλο άτομο μέσα πέρα του οδηγού).
15:31 Το πλοίο δεν έχει αναχωρήσει ακόμη και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των επιβατών και των Λιμενικών συνεχίζονται.
15:58 Επιβίβαση επιβατών και αυτοκινήτων στο πλοίο «Αίνος» με προορισμό το Ληξούρι. Η Λιμενάρχης χάνει το μέτρημα και στο πλοίο επιβιβάζονται πολλοί πάνω από το πρωτόκολλο (105 το πρωτόκολλο, 148 επιβιβάζονται)
16:05 Μέτρημα των επιβατών από τρεις ανθρώπους με τον πρώτο να τους μετράει 149, τον δεύτερο 148 και τον τρίτο με επιφύλαξη 150.
16:10 Επώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου (Λιμενικός Συριάτος στο τηλέφωνο) που αναφέρει το γεγονός της υπερπληρότητας του πλοίου και τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος επιβατών σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
16:12 Διαβεβαίωση από το Λιμεναρχείο ότι θα ειδοποιηθούν οι συνάδελφοί του στο Ληξούρι για καταμέτρηση των επιβατών για πιθανή παραβίαση του νόμου περί πρωτοκόλλου.
16:23 Άφιξη του πλοίου «Αίνος» στο Ληξούρι με τους εκεί Λιμενικούς να μην προχωρούν στην καταμέτρηση.
16:24 Ερώτηση στον επικεφαλή των Λιμενικών (Αγγούριας) γιατί δεν προχωράει στην καταμέτρηση, αν και ενημερώθηκε από το Λιμεναρχείο Αργοστολίου. Απάντηση: Δεν είναι η δουλειά μας να μετράμε πόσοι βγαίνουν από τα πλοία, αλλά πόσοι μπαίνουν.
16:30 Επικοινωνία με υψηλόβαθμο Λιμενικό, που υπηρετεί σε Λιμεναρχείο εκτός Κεφαλονιάς, εξιστόρηση του γεγονότος και απάντηση: Ο συνάδελφος είναι υποχρεωμένος να κάνει καταμέτρηση στον κατάπλου του πλοίου, αφού έχει γίνει καταγγελία για υπεράριθμους επιβάτες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Σωστικό μέσο δεν υπήρχε για τον δημοσιογράφο που πήγαινε να καλύψει το γεγονός της καρναβαλικής παρέλασης στο Ληξούρι. Δεκτό, έτσι λέει ο νόμος. Για τους επτά που μπήκαν στο καράβι μετά την απαγόρευση και αφού είχε συμπληρωθεί το πρωτόκολλο υπήρχαν σωστικά μέσα;
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Όφειλε ο Λιμενικός στο Ληξούρι να μετρήσει τους επιβάτες που κατέβηκαν από το πλοίο για να διαπιστώσει αν αυτοί ήταν πέρα από το πρωτόκολλο;
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Έχει γραφτεί στο βιβλίο συμβάντων του Λιμεναρχείου η επώνυμη καταγγελία που έγινε στις 16:10;
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορεί η κα Λιμενάρχης να εφαρμόζει τον νόμο σε κάποιους που δεν της αρέσει η φάτσα τους;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πάρουμε και πρέπει να πάρουμε απαντήσεις για τις παραπάνω ερωτήσεις.
Υ.Γ. Ακόμη περιμένουμε το επίσημο δελτίο Τύπου από το Λιμεναρχείο Αργοστολίου για να ενημερωθούμε τι ακριβώς συνέβη πριν από 10 περίπου ημέρες στον κόλπο του Αργοστολίου…

Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του κατόχου του Ξενοφώντα Ευαγγελάτου. Τα δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς τους. Κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και στην Ελλάδα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed