Ανοίγει την άλλη εβδομάδα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ η καταληκτική προθεσμία θα είναι η 30η Ιουνίου.
Ανεξάρτητα του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος εισοδήματος που θα καταλογιστεί, θα πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι και νωρίτερα να υποβληθεί η δήλωση δεν θα χρεώνονται προσαυξήσεις πριν τη λήξη της κάθε βεβαιωμένης δόσης. Όταν θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η εκάστοτε δόση τότε θα έχει προσαυξήσεις επί του κεφαλαίου. Άμεσες διασταυρώσεις σε αρκετές πηγές διακίνησης χρήματος θα κάνει η Εφορία, και κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπίζει αμέσως οποιαδήποτε σκόπιμη ή αθέλητη διαφορά. Έτσι θα καλείται ο φορολογούμενος για να δώσει εξηγήσεις και βέβαια ελλοχεύουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, τα ΕΛΤΑ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι κλινικές, τα ιδιωτικά σχολεία, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, υποχρεούνται ετησίως να διαβιβάζουν στο taxisnet μια σειρά από στοιχεία των φορολογουμένων. Ακολούθως τα συγκεκριμένα στοιχεία διασταυρώνονται με τα εισοδήματα και τα λοιπά στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι και εάν εντοπιστούν δυσαρμονίες, καλούνται για εξηγήσεις. Θα πρέπει πλέον να γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε εφαρμογή ή πλατφόρμα που αφορά επιδόματα, περιουσιακά στοιχεία, αγοραπωλησίες, ασφαλιστικά ταμεία και σχεδόν όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εγχρήματες ή όχι διασταυρώνονται στο taxisnet και στα οποία πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι είναι τα ακόλουθα:
Γενικότερα όλες οι είσοδοι και έξοδοι χρήματος που αποδεικνύουν το ετήσιο εισόδημά προς φορολόγηση οι τράπεζες, οι αξίες οι μετοχές, κλπ. Άλλωστε τα εισοδήματα όπως μισθοί, συντάξεις, μερίσματα, ενοίκια κ.λπ. όλα καταθέτονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πιο αναλυτικά, τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε, θα διασταυρώνεται και εμφανίζεται στη δήλωση εισοδήματος. Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2018) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ καθώς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2018, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ. Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας ,του ηλεκτρικού ρεύματος της ύδρευσης, και ιδίως για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες). Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχονται εάν τα επιδόματα όλα που έχουν καταβληθεί στα φυσικά πρόσωπα, ορθά καταβλήθηκαν.
Θα πρέπει επίσης να επιδείξετε αμέριστη προσοχή στην χρήση πλαστικού χρήματος ώστε να δικαιολογήσετε το αφορολόγητο των αποδείξεων στο ποσοστό που αναλογεί στο συνολικό δηλωθέν ύψος εισοδήματός σας, διαφορετικά θα επιβαρυνθείτε με 22% πρόστιμο επί της εναπομένουσας διαφοράς από το ποσό που απαιτείτο από την χρήση πλαστικού χρήματος για αποδείξεις.

Ρεπορτάζ Ειρήνη Τσεσμελή

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed