Σφαγή στη Νέα Ζηλανδία, τουλάχιστον 49 οι νεκροί

Σοκ και πένθος στη Νέα Ζηλανδία από την πολύνεκρη ρατσιστική επίθεση σε δυο τζαμιά της πόλης Κράιστσερτς. Οι δράστες, τουλάχιστον τέσσερις, αιματοκύλησαν δυο τζαμιά, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστα αφού η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.
«Χτύπησαν» την ώρα της προσευχής, περίπου στη 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Νέας Ζηλανδίας). Ανάμεσα στα 49 θύματα (σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους) υπάρχουν παιδιά και γυναίκες. Οι τραυματίες είναι 48, ανάμεσά τους και παιδιά. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς και νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες. Άλλοι φέρουν ελαφρά τραύματα κι άλλοι πιο σοβαρά. Ο ένας από τους δράστες, ο πρώτος που φαίνεται ότι συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία, είναι ο 28χρονος Μπρέντον Τάρραντ, μετέδιδε την επίθεση στο τζαμί Αλ Νουρ μέσω Facebook. Είχε κάμερα στο κράνος του και κατέγραψε καρέ καρέ πως σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας εκτελούσε εν ψυχρώ τα θύματά του. Πως τους έδινε τη χαριστική βολή, αφού είχε ανοίξει πυρ αδιακρίτως. Ο ένας από τους δράστες είναι Αυστραλός και εκτιμάται ότι αυτός είναι ο 28χρονος. Από την πρώτη στιγμή οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία εκτίμησαν πως τα θύματα θα ήταν πολλά. Η επιβεβαίωση της φρίκης ήρθε από την πρωθυπουργό της χώρας, Τζασίντα Αρντερν. 49 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός. 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του Τάρραντ στο τζαμί Αλ Νουρ. Ο μακελάρης δεν δίστασε να πατήσει με το αυτοκίνητό του γυναίκα που είχε εκτελέσει με δυο σφαίρες στο κεφάλι. Τα υπόλοιπα θύματα δολοφονήθηκαν στο δεύτερο τζαμί, το Λίνγουντ, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πρώτο τέμενος.
Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε. Ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα σε ένα από τα τζαμιά αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι. «Άκουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον ο δράστης είχε αυτόματο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα», είπε ο άνδρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι». Οι αρχές έχουν συλλάβει τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Κανείς από τους συλληφθέντες δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης, είπε η Άρντερν. Οι δράστες είχαν παγιδεύσει και αυτοκίνητα με εκρηκτικά. Τα παγιδευμένα οχήματα βρέθηκαν και τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν. Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία προχώρησαν και σε ελεγχόμενη έκρηξη στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Όκλαντ, το Britomart Transport Centre. Ήδη έχει δοθεί εντολή στα τεμένη να κλείσουν, ενώ η Άρντερν ανακοίνωσε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed