Μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη, στο διάγγελμά του προς το λαό, αναγνωρίζοντας ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον μητροπολιτικό δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα. Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων. «Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε. Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύρους Κούρδους αντάρτες. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά την έμμεση παραδοχή του Ερντογάν ότι μετά την Άγκυρα και την Σμύρνη μάλλον έχασε και την Κωνσταντινούπολη, ανακήρυξε τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), επικαλούμενος δεδομένα στη διάθεση της παράταξής του. Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, τον υποψήφιο του CHP, πλέον το περιθώριο της διαφοράς που έχει από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι τόσο μεγάλο που το αποτέλεσμα είναι μαθηματικά αδύνατον να ανατραπεί.

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη – Ήττες σε Σμύρνη και Άγκυρα
Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Αρχικά, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ της πλευράς Ερντογάν κήρυξε τη νίκη του, δηλώνοντας «κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη». Αυτό εξόργισε τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου που είπε: «Η δήλωση “νικήσαμε” του Γιλντιρίμ είναι μία χειριστική δήλωση. Είναι ντροπή να λέει “νικήσαμε” όταν η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει». Λίγο μετά τις 12, νίκη κήρυξε και η αντιπολίτευση για την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας μία περίεργη πολιτική ατμόσφαιρα. Το πρακτορείο «Αναντολού» σταμάτησε να μεταδίδει αποτελέσματα, ενώ τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται πλέον με διαφορά 2.000 ψήφων. Την ίδια στιγμή η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μεράλ Ακσενέρ, αναγνώριζε ως νικητή στην Κωνσταντινούπολη, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις κατά την εκλογική διαδικασία στο Μπαλίκεσιρ και στο Ουσάκ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα της οποίας στήριξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε ότι ακόμη εκκρεμούν τα αποτελέσματα μεγάλων συνοικιών της Κων/λης και πως όταν προστεθούν θα κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.
Στη 1 τα ξημερώματα και την ώρα που η μετάδοση των αποτελεσμάτων είχε «παγώσει», εμφανίστηκε στο «μπαλκόνι» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθιερωμένο διάγγελμα στο λαό μετά τις εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να… τραγουδήσει, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το «θολό» τοπίο στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτος στην Άγκυρα ήρθε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Η αποτυχία του Ερντογάν είναι μεγάλη, καθώς έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις (Κων/λη, Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια). Αυτό συνεπάγεται, ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία ψήφισαν την αντιπολίτευση.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed