Σοφία Αράβου Παπαδάτου: «Πως καταστρέφεται ένα έργο όταν έχουμε… σύγκρουση ικανοτήτων»

Μια εκλαϊκευμένη κοινωνιοψυχολογική ματιά στα τεκταινόμενα του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου …και κυρίως όταν και τα δύο συγκρουόμενα μέρη, είναι ψυχολογιοποιημένα, δηλαδή έχουν χτίσει ένα προφίλ συνδεδεμένο με την ιδεολογία και την επαγγελματική τους λειτουργία.
Τι λέει λοιπόν πίσω από την πλάτη τους, όλος ο κόσμος και ο κεφαλονίτικος ντουνιάς; «Ο Διοικητής του ΓΝ Αργοστολίου Νίκος Βιβλάκης, είναι αδιάλλακτος, άκαμπτος και καθόλου δημοκρατικός ηγέτης, δεν ακούει κανέναν, δεν επικοινωνεί με κανέναν».
«Ο Νεφρολόγος και επικεφαλής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο ΓΝΑ, Βαγγέλης Γιαννάτος, είναι εξαιρετικά δύστροπος χαρακτήρας».
Πρόκειται όμως για δύο ικανότατους επιστήμονες, ο καθένας στο χώρο του, με τυπικά προσόντα που χτυπάνε ταβάνι. Σώζει κόσμο με νεφρική ανεπάρκεια ο Γιαννάτος! Εφαρμόζει το γράμμα του διοικητικού νόμου ο Βιβλάκης, με ζηλευτές μάστερ περγαμηνές.
Όμως, η «Σύγκρουση Ικανοτήτων» είναι αιματηρή και μέχρις εσχάτων, γιατί απειλούν εκατέρωθεν την ταυτότητά τους. Υβριστής προς τον Βιβλάκη ο Γιαννάτος, και δεν θα επαναλάβω τα δημόσια «κοσμητικά» επίθετα του. Σιγήν «υπεροπτικού ιχθύος» και με εισαγγελική παρέμβαση ο διοικητής Βιβλάκης , προς τον νεφρολόγο Γιαννάτο.
Με αυτές τις συνθήκες, το έργο και οι ασθενείς πάνε περίπατο. Τρέχε Πολάκη και Ξανθέ να ηθικοποιήσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Γράφε Μπατιστάτε τα αριθμητικά τεκμήρια ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας! Τρέχε Βουλευτίνα να συγκολλήσεις τα υπεροπτικά κοκόρια.
Οι «μονομάχοι της Υγείας» στην Κεφαλονιά έχουν γυρίσει πλάτη και υπονομεύουν το έργο του νοσοκομείου, για λόγους προσωπικής ευθιξίας και ασυνεννοησίας. Συγκεντρώνουν και οπαδούς, πίσω από το άρμα τους. Ο Βιβλάκης λιγότερο, διότι αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος, οσονούπω. Είναι λυπηρό το τέλος που του επιφυλάσσει η επαγγελματική καριέρα, και δεν του αξίζει! Ο Γιαννάτος πολεμοχαρής, φτιάχνει ιατρικό και νοσηλευτικό «στρατό» πίσω του.
Όλοι ζητούν την κεφαλή Βιβλάκη «επί πίνακι», για να εκτονωθεί η κατάσταση! Και σιγά μην αλλάξει ο Γιαννάτος χαρακτήρα!
Τόσο δύσκολο είναι να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν; Υπάρχει και η δημόσια συγνώμη! Δεν απαιτείς αμοιβαία αποδοχή, αλλά αμοιβαία ευπρέπεια! Για το καλό του κόσμου, για το καλό των ασθενών, για το καλό της Υγείας, ανάθεμα!
Όταν ζητάει ΜΙΑ νοσηλεύτρια τέτοια μονάδα, σκοτώνεσαι και τη βρίσκεις! Για ΜΙΑ νοσηλεύτρια που λείπει, δεν εγκαταλείπεις τέτοια κλινική! Οι υποθέσεις και οι ψίθυροι στήνουν χορό, κι εσύ νεφροπαθή τραγούδα! Αίσχος Ιπποκράτη προς τον Όρκο σου, σε φτύσαμε συλλήβδην!

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου
Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed