Συνέδριο προς τιμή των σπουδαίων ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών του επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Λευκάδα, προς τιμή των σπουδαίων Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος καλωσόρισε τους σημαντικούς ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου που συμμετείχαν στο Συνέδριο και δήλωσε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση που συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και είναι απόρροια της άψογης συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στους Νίκο Σβορώνο και Σπύρο Ασδραχά, έκανε λόγο για δύο σπουδαίους Επτανήσιους, Λευκαδίτες, δύο κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος, με σημαντική απήχηση και επιρροή στις ιστορικές σπουδές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς.
«Ο στοχασμός και η πνευματική τους κληρονομιά, μας κάνουν περήφανους ως Επτανήσιους. Ο Νίκος Σβορώνος εκτός από εξέχων ιστορικός που επηρρέασε το έργο πολλών μεταγενέστερων, υπήρξε σημαίνον μέλος της Εθνικής Αντίστασης και εξόριστος στο Παρίσι μέχρι το τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ο Σπύρος Ασδραχάς από τα χρόνια της δικτατορίας υπήρξε καθηγητής στο Παρίσι, με την μεταπολίτευση έγινε Διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και με το έργο του ανανέωσε τις σπουδές για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης», είπε χαρακτηριστικά. Ο Περιφερειάρχης τέλος υπογράμμισε ότι η συνέχιση της συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου, που για πρώτη φορά τέθηκε σε στέρεες βάσεις με συνέχεια και συνέπεια, είναι η καλύτερη προσφορά που μπορούμε, στο όνομα των σπουδαίων ακαδημαϊκών δασκάλων, να προσφέρουμε στα νησιά μας. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Της συνεργασίας, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της προσφοράς», κατέληξε.
Στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου συμμετείχαν ως ομιλητές σπουδαίοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και άνθρωποι του πνεύματος: ο πρ. Υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σπύρος Φλογαΐτης, η διακεκριμένη καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου επί σειρά ετών Δ/ντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θανάσης Καλαφάτης. Το Συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα με εισηγήσεις για το έργο και την πορεία των δύο σπουδαίων ιστορικών.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed