Μεταξύ… συγγενών και φίλων τιμήθηκε σήμερα η Μνήμη των χιλιάδων Ποντίων που σφάχθηκαν από το καθεστώς Κεμάλ στην Τουρκία

Σχεδόν αποκρουστική μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα στην Μητρόπολη Αργοστολίου σήμερα το πρωί κατά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των 350.000 Ποντίων αδελφών μας που μαρτύρησαν και πέθαναν από το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του κ. Σπυρίδωνα Πετεινάτου με παρουσία του Νικόλα Βαλλιανάτου από την πλευρά της Περιφέρειας και του Μάκη Αλυσανδράτου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, από την πλευρά του Δήμου. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από το Λιμενικό και την Αστυνομία και ελάχιστος κόσμος. Μια τόσο σημαντική ημέρα, μια ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό, πέρασε και δεν… κόλλησε όπως πάντα σχεδόν συμβαίνει στο νησί μας. Ακολούθησε η δέηση στο μνημείο των πεσόντων στον Κήπο του Νάπιερ και η κατάθεση μόλις δύο στεφάνων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο. Αν και στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης γίνεται λόγος για 353.000 θύματα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των διωγμών έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής εις βάρος των Ελλήνων ή, γενικότερα, των Χριστιανών της Μικράς Ασίας. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed