Το βάρος στην ανάπτυξη ρίχνει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Αλεξάκης, μαζί με υποψήφιους της “Επτανησιακής Πρωτοβουλίας” είχαν συνάντηση συνεργασίας με τη διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Κατά τη σύσκεψη τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου περιέγραψαν στα στελέχη της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας και τα ειδικότερα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα. Αναλυτική αναφορά έγινε στον τουριστικό τομέα και στις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών του στο νησί σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα, που υστερεί και αναζητεί προσανατολισμό σε όλα τα Ιόνια νησιά. Αναφορά έγινε, επίσης, στην ανάγκη επενδύσεων, με την αντιμετώπιση των σοβαρών εμποδίων, που προκαλεί η γραφειοκρατία και το πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, αλλά και στα πρόσθετα και ιδιαίτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και η οικονομία της Κέρκυρας (απορρίμματα, υποδομές κλπ).
Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης συγχάρηκε τα μέλη του Οικονομικού επιμελητηρίου για το σοβαρό, τεκμηριωμένο επιστημονικό έργο τους, για τις πολυπληθείς παρεμβάσεις και προτάσεις τους, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της “Επτανησιακής Πρωτοβουλίας” επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στη συνάντηση αυτή είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το νέο Προϊστάμενο της Ε.Υ.Δ Κώστα Ασπιώτη και στελέχη της, για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος το οποίο αποτελεί την ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης των έργων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τα στελέχη της Ε.Υ.Δ παρουσίασαν και τις επιμέρους Στρατηγικές του Προγράμματος, όπως είναι η Έξυπνη Εξειδίκευση και οι Χωρικές επενδύσεις, καθώς και τις κατευθύνσεις για την νέα Προγραμματική περίοδο 2021-2027. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους παράγοντες της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιητική (περίπου 24% ένα χρόνο πριν την λήξη του προγράμματος και 3 χρόνια πριν το κλείσιμό του).
Η «Επτανησιακή πρωτοβουλία» εκτιμά ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και των Δήμων που είναι οι βασικοί φορείς που υλοποιούν έργα και δεν υπάρχουν επαρκείς έτοιμες, πλήρεις και ώριμες μελέτες για να προωθηθούν τα έργα που τόσο έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας. Δεδομένου δε ότι το επόμενο ΠΕΠ 2021-2027 θα είναι στραμμένο περισσότερο σε επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες, δράσεις Έξυπνης εξειδίκευσης και λιγότερο σε υποδομές, προκύπτει μεγάλη ανάγκη εγρήγορσης, επιτάχυνσης των ρυθμών και ενεργοποίησης της Περιφέρειας ώστε να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια από την Περιφέρειά μας.
Ο επικεφαλής της “Επτανησιακής Πρωτοβουλίας” θεωρεί το έργο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο και θα καταβάλλει, με τη νέα ιδιότητά του, στην περιφέρεια κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του έργου της και την επίτευξη των στόχων της.

Από το Γραφείο Τύπου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed