Τα αίτια της ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

Κάθε ιστορική αποτύπωση φέρει μαζί της και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Η ιστορία μας έμαθε ότι εκεί είναι που θα πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο αν θέλουμε να είμαστε φίλοι και κοντά στην αλήθεια!
Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, παρακολούθησα σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Με βάση τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, είχα σχηματίσει την αντίληψη ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός. Φαινόταν πολύ «λίγος» σε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οδήγησαν στη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου; Κατά τη γνώμη μου οι κύριες αιτίες είναι οι εξής :
Η καθημερινότητα του πολίτη.
Το Μακεδονικό.
Η μεγάλη συσπείρωση της ΝΔ
Η άγρια προπαγάνδα από τα μίντια των ολιγαρχών.
Η μη απόδοση ευθυνών σ’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια
Η τιμωρητική ψήφος και
Τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης.
Η ανάλυση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά δεν είναι επί του παρόντος, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι με δεδομένη την κορεσμένη συσπείρωση της ΝΔ και την τιμωρητική ψήφο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μπορούν να αποτελέσουν εκ νέου έκπληξη και να διατηρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση. Αυτό βεβαίως σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο πρόγραμμα που θα πρέπει να προταχθεί. Πάει να πει αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και θέσεις, μείωση της παράλογης φορολογίας ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και αύξηση των μισθών. Για να ξεδιπλωθεί όμως το πρόγραμμα, αλλά και το έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί και που είμαι βέβαιος ότι είναι άγνωστο στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, χρειαζόταν ένα πράγμα στο οποίο μέχρι στιγμής αποτυχαίνουμε. Να αναδειχθούν νέα και υγιή στελέχη του χώρου σε φορείς κοινωνικής εκπροσώπησης. Χαρακτηριστικό στοιχείο για τις αρνητικές επιδόσεις μας σε αυτό το κρίσιμο στοίχημα, είναι το γεγογονός ότι στην Κεφαλονιά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν εξέλεξε κανένα περιφερειακό σύμβουλο και μόλις ένα δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Αργοστολίου… Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Τελικά, στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας μέχρι τις εθνικές εκλογές, το ζητούμενο και αυτό που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του τελικού νικητή είναι το ποιος πολιτικός χώρος μπορεί να εμφυσήσει και πάλι ελπίδα στα μεσαία στρώματα. Θα είναι λάθος αν τα κομματικά επιτελεία αρχίσουν και τρομοκρατούν τον κόσμο με τις αρνητικές συνέπειες του ενός ή του άλλου πολιτικού αντίπαλου. Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια, προοπτική, ζωντανή σχέση με τους συμπολίτες μας, σαφήνεια στον πολιτικό λόγο και Ελπίδα για το αύριο.
Συνεχίζεται…

Γιάννης Βαρούχας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed