Παράθυρο στον βυθό, ο όμορφος Σπειρογράφος

Ο Σπειρογράφος είναι ένα θαλάσσιο σκουλήκι με επιμήκες σώμα, από το οποίο προεκτείνονται δύο ή περισσότερες (ανάλογα το είδος) σειρές από πλοκάμια που έχουν την μορφή φτερών και εντυπωσιακούς χρωματισμούς.
Αυτά τα προσαρτήματα δημιουργούν συστάδες ή σπείρες, οι οποίες προσλαμβάνουν οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα (προϊόν του μεταβολισμού όπως και σε εμάς – ναι έχουμε κοινά ακόμη και με αυτά τα πλάσματα) και φιλτράρουν το νερό που κινείται χάρη στα θαλάσσια ρεύματα, συλλέγοντας πλαγκτόν, αλλά επίσης δίνουν στον Σπειρογράφο το όνομά του!

Ένας λάτρης της ταραχής και του χορού
Συνήθως απαντάται σε βραχώδεις βυθούς σε ρηχά νερά αλλά και σε βάθη έως 50 μέτρα. Όμως ο Σπειρογράφος είναι πιο χαρούμενος κοντά στην ακτή, σε κορυφές υφάλων ή σε άκρες ναυαγίων, σε σημεία που η ροή γίνεται εντονότερη, καθώς εκεί προκαλείται ανάδευση του νερού και επομένως μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα πλαγκτόν. Σαν να μην έφτανε αυτό, κινεί τα πλοκάμια του για να βοηθήσει κι άλλο την κατάσταση, και αυτό από μακριά τον κάνει να μοιάζει με μικρό χορευτή…

Μία θέση στον βυθό και ένα σπίτι, για πάντα
Όταν ακόμη είναι προνύμφη και ταξιδεύει με τα ρεύματα του βυθού, καταλήγει σε ένα σημείο στο οποίο θα φτιάξει το σπίτι του. Θα παραμείνει εκεί για πάντα: συλλέγοντας σωματίδια άμμου και λάσπης και χρησιμοποιώντας βλέννα που εκκρίνει, κατασκευάζει έναν λείο σωλήνα με μήκος ως 25 εκατοστά περίπου, μέσα στον οποίο κατοικεί. Ο σωλήνας αυτός είναι στο ένα άκρο αγκυρωμένος στο βραχώδες υπόστρωμα του βυθού ή σε εξάρσεις βράχων, ενώ το άλλο άκρο λικνίζεται στον ρυθμό των ρευμάτων. Όταν τα πράγματα είναι ήσυχα ο Σπειρογράφος ξετρυπώνει και προεκτείνει τα «φτερά» του, οπότε το γεύμα αρχίζει! Αν νιώσει απειλή ή ενοχληθεί ξανατρυπώνει στο σωλκήνα του, οπότε το γεύμα τελειώνει.. Επομένως την επόμενη φορά που θα δείτε έναν Σπειρογράφο στην θάλασσα και πριν πλησιάσετε υπερβολικά, σκεφτείτε αν θα θέλατε να διακόψουν το δικό σας γεύμα…

Οι θάλασσες μας
Οι εικόνες προέρχονται από καταδύσεις στα νερά του Ιονίου και πιο συγκεκριμένα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Απεικονίζουν είδη που κατοικούν και εμπλουτίζουν τις δικές μας θάλασσες, εκείνες που βρίσκονται δίπλα μας και φιλοξενούν χειμώνα ή καλοκαίρι τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας. Ο κρυφός πλούτος της θάλασσας δεν είναι άλλος από την βιοποικιλότητα της. Και είναι κρυφός όχι επειδή δεν έχει ανακαλυφθεί αλλά επειδή παραμένει άγνωστος στους περισσότερους, τόσο ώστε γενικά να θεωρείται μια αχανής έκταση κενή από κάθε ενδιαφέρον, ως και τόπος απόρριψης των αποβλήτων μας. Η θάλασσα αποτελεί λίκνο για τη ζωή, τροφό για τον άνθρωπο και πνεύμονα για τον πλανήτη. Όμως για να την προστατεύσουμε πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε!

Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed