Το κελί και η Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Παναγή Μπασιά

Ιερά Πανήγυρη του Αγίου πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, συλλειτούργησαν δε οι καλεσμένοι σεβασμιότατοι αρχιερείς με τη συνοδεία τους : Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Επισκόπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και ο ποιμενάρχης μας κ. Δημήτριος.
Οι εκκλησιαστικοί λόγοι που ακούστηκαν από τα λόγια των αρχιερέων ήταν πάνω στη βιωτή του αγίου Παναγή του Μπασιά, αλλά και πάνω στο Ευαγγέλιο και στο Αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής. Το ψαλτικό κόρο με τον πρωτοψάλτη Σπύρο Έρτσο έψαλλε σε υψηλούς τόνους αλλά διατήρησε επάξια τα εκκλησιαστικά κρεσέντα, δείχνοντας μια γλυκιά αρμονία φωνών. Σε πολλά εκκλησιαστικά υμνογραφικά κομμάτια η ψαλτική παρέα έκανε κορώνες, δίνοντας μια παλιά εικόνα ψαλτικής, που τη χαρακτηρίζει η κανταδόρικη μουσική ορμή. Το αποστολικό ανάγνωσμα το απήγγειλε όμορφα ο μαέστρος και ψάλτης Σπύρος Γ. Θεοτοκάτος, κάνοντας κεντίδια με τη φωνή του, στρωτά και αβίαστα, μα πάνω από όλα με καθάρια ορθοφωνία. Ο ναός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ήταν άψογα τακτοποιημένος, με παστρικιά εικόνα στο σύνολό του, σημαιοστόλιστος και ανθοστόλιστος δείχνοντας τη καλή εργασία και το μεράκι του εφημέριου του ναού π. Νικόλαου Σωτήρα και των επιτρόπων ανδρών και γυναικών που βοηθούν στην ενορία αυτή, του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών. Το πομπικό μέρος της λιτανεία με προπομπό τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, πέρασε και από το κελί του αγίου Παναγή του Μπασιά, όπου ο μητροπολίτης μας κος Δημήτριος το επισκέφτηκε μαζί με τη συνοδεία του κάνοντας την καθιερωμένη δέηση στον άγιο.
Ακούστηκαν και τα «σμπάρα» κατά τη λιτανική πομπή, θυμίζοντας παλιές κεφαλονίτικες εικόνες, όταν λιτανεύονταν θείες εικόνες, όπως η Δραπανιώτισσα. Άρεσε αυτή η πρωτοβουλία του παπά Νικόλα Σωτήρα, του αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί φρόντισε και φροντίζει με μεράκι την κάθε λεπτομέρεια που χρειάζεται μια ιερή πανήγυρη, όπως αυτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά. Έπειτα, η πομπή της λιτανείας των ιερών λειψάνων του Αγίου Παναγή με τη συνοδεία του Ιερού κλήρου, της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, Σχολείων, Σωματείων, Λυκείου Ελληνίδων και των Αρχών του τόπου, από το κελί του Αγίου κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία δια της παραλιακής οδού και μετά έγινε η επιστροφή στον Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ για τη συνέχιση της λιτανική λειτουργίας. Μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Παναγή του Μπασιά, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, το πρώτο μέρος της «15ης Παραστασιάδας χορών- Ελεύθερη χορευτική έκφραση- » 2019, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας. Οι μαθητές χόρεψαν με χαμόγελο και ζωντάνια, έχοντας σ΄ αυτή την εκδήλωση τη δική τους επιλογή των χορευτικών βημάτων. Επί πλέον μαζί με τα χορευτικά σχολικά συγκροτήματα χόρεψαν και πολιτιστικοί σύλλογοι. Οι μαθητές τίμησαν επάξια τη γιορτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά τόσο με τη συμμετοχή τους στη λιτανεία όσο και με τις χορευτικές εκφράσεις τους.

Το κελί του Αγίου Παναγή
Μέρος της προσεισμικής διασωθείσας οικίας του Μαρίνου Γερουλάνου στο Ληξούρι αποτελεί και ένα δωμάτιο προς τα δυτικά, το επωνομαζόμενο Κελί του παπα – Μπασιά. Πρόκειται για δωμάτιο που συνδέεται με την υπόλοιπη οικία με εσωτερική πόρτα, έχει ένα κουφωτό παράθυρο και μια πόρτα με σκαλοπάτι προς την πλευρά του δρόμου συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το κελί με το δρόμο κατευθείαν. Στο δωμάτιο αυτό φιλοξενήθηκε από το 1867 έως και την κοίμησή του το 1888 ο παπα – Μπασιάς, ο μετέπειτα Άγιος Παναγής της Κεφαλληνίας. Αίτιο της φιλοξενίας ήταν το ότι κατεστράφη η πατρική του οικία, την δε υπόλοιπη περιουσία του την είχε χαρίσει στους φτωχούς. Είθισται στις λιτανείες του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου της πόλεως του Ληξουρίου, και του Αγίου Γερασίμου το πομπικό μέρος να κάνει στάση στο κελί όπου ένας ιερέας βγάζει την εικόνα του παπα – Μπασιά και τοποθετείται αντικριστά του θρόνου του υπό λιτάνευση αγίου και πραγματοποιείται δέηση. Επάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού βρίσκονται δυο ξύλινες εικόνες:
Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του κελιού υπάρχει το κουφωτό παράθυρο, στα εσωτερικά τοιχία του οποίου είναι τοποθετημένες έξη κορνίζες με χάρτινες εικόνες του Αγίου Παναγή. Επιπλέον υπάρχει μια του Αγίου Χαραλάμπους, μια άλλη που περικλείει μέρος από το ιερό πουκάμισο του παπα – Μπασιά και τρεις μικρές εικόνες με διάφορους Αγίους. Κάτω από τις εικόνες και κοντά στο παράθυρο υπάρχει μανουάλι μπρούτζινο με δίσκο με άμμο δωρεά Μάριου Μπενετάτου (2006). Στον τοίχο δυτικά μεταξύ παραθύρου και πόρτας είναι το εικονοστάσι που αφορά στον Άγιο Παναγή. Έξη εικόνες νεώτερης κατασκευής που περικλείουν τις δυο παλαιές ελαιογραφίες, προσωπογραφίες του παπα – Μπασιά, έργα του Παρθένιου Λουκέρη. Κάτω από τις εικόνες βρίσκεται το ξύλινο γραφείο του Νικολάου Γερουλάνου με πλάτος 90,50 εκ., μήκος 150,50 ε. και επάνω βρίσκεται εικόνα του παπα – Μπασιά της Φωτεινής Χαλικιά του 2006, ένα κεραμίδι που εικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και μικρά βιβλία που αφορούν στον Άγιο Παναγή. Στο κέντρου του κελιού κρέμεται παλαιό φωτιστικό.
Το κρεβάτι είναι λιτό, σιδερένιο, βαμμένο με άσπρη λαδομπογιά, και έχει διαστάσεις 86 εκ. πλάτος και 200 εκ. μήκος. Από το 2006 το κελί του Αγίου Παναγή φροντίζει κατά επιθυμία του αείμνηστου κληρονόμου της οικίας Μαρίνου Γερουλάνου, Γεωργίου Ιωάννη Γερουλάνου, ο Γεράσιμος Σωτηρίου Γαλανός, ο οποίος μεριμνά για τη διατήρηση του χώρου και τη λειτουργικότητα του, εξυπηρετώντας την επιθυμία των πιστών να προσκυνήσουν το χώρο που έζησε και εκοιμήθη ο Άγιος.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed