Προίκα 7.110€ στα Πουλάτα από ανεκτέλεστο έργο του Δήμου Κεφαλονιάς;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ο χρόνος λήξης της θητείας των απερχόμενων τοπικών μας αρχόντων σχεδόν ολοκληρώθηκε και τα επιτελεία των νέοεκλεγέντων ήδη σχεδιάζουν τις πρώτες τους κινήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο των αλλαγών και της κινητικότητας ωστόσο, κάτι παραμένει σταθερό και ακλόνητο… Αναφερόμαστε στο κονδύλι ύψους 7.110€ που αφορά στα Πουλάτα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εγγράφεται στον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Κεφαλλονιάς. Συγκεκριμένα, η προϋπολογισθείσα και εγκεκριμένη δαπάνη με κωδικό 30.7323.16 αφορά στην κατασκευή τοιχίου σε κοινοτικό δρόμο κοντά στην είσοδο του χωριού μας, με το κόστος να βαραίνει την ΣΑΤΑ. Δηλαδή την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήτοι κρατικές επιχορηγήσεις που χρηματοδοτούν λειτουργικές δαπάνες και μικρές δημοτικές επενδύσεις, συντηρήσεις και επισκευές. Μάλιστα, όπως είχαμε αναδείξει με σχετικό ρεπορτάζ πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο είχε γίνει και πρωτοσέλιδο σε τοπική εφημερίδα, η εκτέλεση του έργου εκκρεμεί από το 2013 όπου και εντάχθηκε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του Δήμου Κεφαλλονιάς. Έκτοτε περιλαμβάνεται στα ετήσια Τεχνικά Προγράμματα στην κατηγορία «Συνεχιζόμενα έργα & οφειλές προηγούμενων ετών», με πλέον πρόσφατο αυτό του τρέχοντος έτους.
Δεν γνωρίζουμε αν τα δεσμευμένα από τον ενιαίο Δήμο Κεφαλλονιάς κονδύλια της ΣΑΤΑ για έργα που αφορούν στους νέους Δήμους θα μεταφερθούν αυτοδικαίως σε αυτούς και προφανώς ούτε το νομικό πλαίσιο ή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ή αν εντέλει θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το εν λόγω έργο στο χωριό μας θα πρέπει να αξιολογηθεί αρμοδίως και εφόσον κριθεί ότι παραμένει αναγκαίο, τότε αναμένουμε την έστω και καθυστερημένη εκτέλεσή του. Αν όχι, θα πρέπει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την νέοεκλεγείσα Πρόεδρο της Κοινότητάς μας να αποφασίσουν την μεταφορά του κονδυλίου σε άλλο απαραίτητο έργο για τα Πουλάτα. Εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και τα προβλήματα που περιμένουν λύση είναι πολλά…
Θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε, ότι από έναν πρόχειρο έλεγχο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κεφαλλονιάς για το 2019 και συγκεκριμένα στην κατηγορία των χρηματοδοτούμενων από προγράμματα ΣΑΤΑ έργων, διαπιστώσαμε ότι έχουν συμπεριληφθεί συνεχιζόμενα έργα που αφορούν στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του νέου Δήμου Σάμης ύψους 263.529€, καθώς και νέα έργα ύψους 86.100€. Ενδεχομένως κάποια εξ αυτών να έχουν υλοποιηθεί ή να είναι σε φάση εκτέλεσης και κάποια να έχουν ξεχαστεί σε εκθέσεις, όπως αυτό στο χωριό μας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τη νέα μας δημοτική αρχή και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed