Αλέξανδρος Παντελειός: «Σε δύο μήνες αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές του νησιού και αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά, όχι δικαιολογίες»

Εδώ και πολλούς μήνες η Κίνηση «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαδικασίες της «διάσπασης» του Δήμου Κεφαλονιάς:
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αυτοδιοίκηση και στους τρεις νέους δήμους της Κεφαλονιάς, οφείλουν να μπουν σε μια παραγωγική συζήτηση, χωρίς μικροπολιτική σκοπιμότητα, επιδιώκοντας το βέλτιστο για τον τόπο μας. Γιατί μπορεί οι δήμοι να είναι τρεις, το νησί μας όμως είναι ένα και λέγεται Κεφαλονιά.
Οφείλουμε άμεσα να καταγράψουμε τις ανάγκες των νέων Δήμων σε προσωπικό, σύμφωνα με τους πρότυπους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών που προβλέπονται. Παράλληλα με την προβλεπόμενη από την τροπολογία διαδικασία της δήλωσης των προτιμήσεων των υπαλλήλων, να προετοιμαστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών των νέων Δήμων ώστε οι νέες δημοτικές αρχές να βρουν στελεχωμένες υπηρεσίες, χωρίς λειτουργικά προβλήματα.
Ο σημερινός Δήμος Κεφαλονιάς πρέπει, όπως όφειλε να έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια, να προχωρήσει άμεσα στην αναλυτική καταγραφή της περιουσίας του από ορκωτούς ελεγκτές – εκτιμητές και αμέσως μετά να κατατεθεί σε διαβούλευση πρόταση για την κατανομή της στους νέους δήμους. Η αρμόδια Επιτροπή που προβλέπει η τροπολογία της διάσπασης, πρέπει να κάνει την κατανομή, όχι βιαστικά και αυθαίρετα, αλλά βασιζόμενη σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση.
Επίσης η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την επόμενη ημέρα των νέων δήμων προσφέροντας σε αυτούς εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα στηρίξουν τη λειτουργία τους κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής τους, με προβλέψεις για το νέο απαιτούμενο προσωπικό και την απόκτηση εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Και γιατί να μην υπάρξει και μια διαπραγμάτευση των χρεών του Δήμου πριν την κατανομή τους στους νέους
Μόλις χθες έγινε μια πρώτη συζήτηση μεταξύ του δημάρχου και των 3 νεοεκλεγέντων για να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες. Το βήμα της από κοινού ενημέρωσης είναι θετικό. Δημιουργείται όμως η εντύπωση πως κάποιοι ξαφνικά συνειδητοποίησαν «πως η κατάσταση είναι χαοτική καθώς το σπάσιμο των Δήμων έγινε στο πόδι».
Σε δυο μήνες αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές του νησιού. Αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά, όχι δικαιολογίες.

Αλέξανδρος Παντελειός
Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed