Απόψεις και έργα από την Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου

Συνεχίζεται με επιτυχία στο Αργοστόλι η έκθεση του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης, Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο “Εγκόλπια απεικονίσματα- Πρόσωπα και μνήμες” στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ.
Η ιδιότυπη έκθεση ζωγραφικής, με πορτρέτα, σχέδια εκ του φυσικού και ενθυμήματα είναι αφιερωμένη από τον καλλιτέχνη στη μνήμη του πατέρα του Χαρίλαου Ευαγγελάτου- είκοσι χρόνια απουσίας. Ο Νίκος Μοσχονάς, ιστορικός, κριτικός τέχνης, συγγραφέας, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει αναφερθεί για τις προσωπογραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου στην έκδοση ΕΞΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ / FIGURATIONS. Μεταξύ άλλων επισημαίνει στο κείμενο του: Με μακρόχρονη άσκηση στην παρατήρηση και στον σχεδιασμό προσώπων οδηγείται στη δημιουργία προσωπογραφιών με λιτά μέσα γραφής. Τα καθαρά γραμμικά περιγράμματα που αρθρώνει διατυπώνουν με πληρότητα τα χαρακτηριστικά της μορφής. Ο ζωγράφος επιχειρεί να προσεγγίσει μέσα από μια εξατομικευμένη διαδικασία το πρόσωπο ως εικαστικό αντικείμενο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επισημαίνονται και προσδιορίζονται με στόχο τη νατουραλιστική απόδοση της φυσιογνωμίας κάθε προσώπου. Κύριο μέλημα του ζωγράφου είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού του εικονιζόμενου.
Στην επεξεργασία του θέματος ο Κώστας Ευαγγελάτος χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών. Σινική μελάνη με γραφίδα ή χρωστήρα, κάποιες φορές σε συνδυασμό με την τεχνική της υδατογραφίας ή της τέμπερας. Άλλοτε χρησιμοποιείται στη σχεδίαση το μολύβι, η ζωγραφική με αυγοτέμπερα, με ελαιόχρωμα ή με μικτή τεχνική, όπου συνεργάζονται αρμονικά μελάνια, χρώματα του λαδιού και ακρυλικά. Στις προσωπογραφίες το χρώμα συνήθως έχει επικουρικό ρόλο. Η εικαστική αντίληψη του θέματος και ο δυναμισμός του σχεδίου, η καθαρότητα της γραμμής και η ευκρίνεια της μορφής προδίδουν αρετές που προσφέρονται για θεμελίωση υψηλής ποιότητας έργου. Είναι πραγματικά ευχάριστη η διαπίστωση ότι ορισμένες προσωπογραφίες στο σύνολό τους προσεγγίζουν βαθμούς υψηλής εκφραστικής δύναμης και τελειότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει γενικά τη δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου είναι η πολλαπλότητα μέσων και τρόπων έκφρασης, η μεθοδικότητα στην ανίχνευση του πραγματικού και η επιλεκτικότητα στην απόδοση του ιδεατού.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
Ιστορικός, κριτικός τέχνης, συγγραφέας, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η έκθεση θα λειτουργεί με ξεναγήσεις, Τετάρτη και Σάββατο 8 μ.μ.- 10 μ. μ.
Είσοδος ελεύθερη
www.gisi.gr/evangelatos
Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη / Villa Rodopi art collection,
Ι. Μεσολωρά 7 και Λεωφόρος Βύρωνος στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed