Τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια των επιχειρήσεων, νέα έκκληση του Δήμου Κεφαλονιάς προς τους επαγγελματίες του νησιού

Ο Δήμος Κεφαλονιάς κάνει έκκληση στους Πολίτες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες επιχειρήσεων με αυξημένο όγκο απορριμμάτων, για την τήρηση όλων των κανόνων καθαριότητας.
Α. Ιδιαίτερα για τα Κρεοπωλεία & Ιχθυοπωλεία που παρατηρούνται ήδη προβλήματα.
Ρητά στα άρθρα 7 & 11του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «οι υπεύθυνοι κάθε είδους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οφείλουν να συσκευάζουν σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ (οι οποίοι θα φέρουν διακριτικά το όνομα του καταστήματος) τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κόκκαλα κ.λ.π) και να τα τοποθετούν στους πράσινους κάδους μηχανικής αποκομιδής το πολύ μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη αποκομιδή. Επίσης τα απορρίμματα από την κουζίνα εστιατορίων, μαγειρείων, καφενείων, ψητοπωλείων ή κάθε άλλης επιχείρησης με δραστηριότητα εστίασης & σίτισης, πριν τοποθετηθούν στους παραπάνω σάκους, πρέπει να έχουν ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ.
Β. Ρητά στο άρθρο 7-14 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «Υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμα υλικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ να τοποθετούνται μέσα ή γύρω από τους Πράσινους κάδους απορριμμάτων. Για τα υλικά αυτά υπάρχουν οι ΜΠΛΕ κάδοι ανακύκλωσης.Οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο των υλικών αυτών, ιδιαίτερα των ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ δια συμπιέσεως ή άλλου κατάλληλου τρόπου «σπασίματος» και περιδέσεως.
Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων αυτών ο Δήμος επιβάλει (άρθρα 21-22 Κανονισμού) σε βάρος του παραβάτη ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε στη δυσάρεστη αυτή θέση.
Ως εναλλακτική λύση:
Οι επαγγελματίες που επιθυμούν να παραλάβουν στον χώρο τους κατάλληλο κάδο φροντίδας τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, την αποφόρτιση και το νοικοκύρεμα της περιοχής τους, μπορούν να απευθυνθούν στην ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ Α.Ε (τηλ. 2671026965). Για τα Οπωροπωλεία μια προτεινόμενη καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούν και ειδικούς κάδους με κατάλληλη ευδιάκριτη σήμανση για χρήσιμα υπολείμματα προϊόντων τους τα οποία πολλοί κτηνοτρόφοι επιζητούν για τα ζώα εκτροφής τους.
Η Καθαριότητα, η καλαισθησία και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υγεία, είναι πολιτισμός, είναι υπόθεση όλων μας.

Από την Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Κεφαλονιάς

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed