Δια χειρός του Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα άρχισε η εκ βάθρων εξωτερική ανακαίνιση του καθεδρικού Ναού της Στοκχόλμης

Αγαπητοί μου, φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και 50 χρόνια από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας.
Όταν τον Ιούνιο του 2014 ανέλαβα την διαποίμανση της ιστορικής αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσα την υπόσχεσή μου, ότι, μαζί με τις άλλες προτεραιότητες, θα δρομολογηθεί και η εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού, ο οποίος είναι νεογοτθικού ρυθμού, με λιτές γραμμές στο εσωτερικό του, αλλά και με εμφανή σημάδια φθοράς. Η χάρις του Θεού και οι μεσιτείες του Αγίου Γεωργίου μας αξίωσαν, να τοποθετήσουμε σκαλωσιές και να αρχίσουμε πάραυτα το έργο της συντήρησης, της εκ βάθρων ανακαινίσεως και αποκαταστάσεως του ναού. Είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του ναού, το 1889, που επιχειρείται μιας τέτοιας εκτάσεως και μεγέθους ανακαίνιση.
Στόχος μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου να συνεχίσει να αποτελεί εστία πνευματικής καταλλαγής και συνύπαρξης και χώρο προσευχής, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως, επίσης, και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι, που διεξάγεται στα πλαίσια του σεβασμού της ετερότητας – διαφορετικότητας, συμβατού με τα ελληνοχριστιανικά και πανανθρώπινα ιδεώδη και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Κατά την διαρρεύσασα πενταετία, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες και επιλεγμένες παρεμβάσεις στο ναό, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, λίαν προσφάτως, η δημιουργία Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, γραφείων εφημερίων, βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς, έργα τα οποία θα εγκαινιάσει η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019. Είμαι βέβαιος ότι η αγάπη όλων σας, μελών και φίλων της ιεραποστολικής μας Εκκλησίας, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της ιστορικής αυτής πρωτοβουλίας, που αποτελεί μέρος του κοινού μας οράματος.
Για οποιαδήποτε ερώτηση, θα είμαι στη διάθεσή σας, στο +4686123481 ή μέσω της ηλεκτρονικής μου διευθύνσεως: metropolitancleopas@gmail.com. Εκφράζω εκ προοιμίου την βαθυτάτη ευγνωμοσύνη μου για την έμπρακτη συμπαράστασή σας και διατελώ.
Δωρεές μπορούν να σταλούν στον ακόλουθο λογαριασμό:
Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας
Grekisk-Ortodoxa Metropolitdömet
Birger Jarlsgatan 92, Stockholm 11 420, Sweden
IBAN.NR SE16500000000 52121025014
BIC Code: ESSESESS
Bankgiro Bg: 659-1564
Swish: 1232371037
Με πάσης της εν Κυρίω αδελφικής αγάπης και ευγνωμοσύνης.

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed