Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας Μαντζαβινάτων

Πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου και την παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας της Κουγιότισσας των Μαντζαβινάτων.
Τα Κυριακάτα, όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός, ήταν ένας οικισμός που αναφέρεται από το 1563, δίπλα στο σημερινό χωριό των Μαντζαβινάτων και σύμφωνα με την παλιά απογραφή του 16ου αιώνα , είχε: 26 ικανούς για δουλειά άνδρες, 49 γυναίκες και κορίτσια, 17 αγόρια, 6 γέρους. Ο ιστορικός ναός των Κυριακάτων είχε υποστεί πολλές και μεγάλες βλάβες με τους σεισμούς του 2014, αλλά με τη άοκνη φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έφτασε στη στιγμή να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια και ο ναός να ξαναλειτουργήσει για τους Μαντζαβινάδες και όχι μόνο. Η έγνοια του ιερέα Ιωάννη Φραγκισκάτου έγινε ένας μεγάλος αγώνας για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ιερού ναού. Κοντά του το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Παναγής Ατσάρος, Αντώνιος Έρτσος , Χαράλαμπος Ζερβός και Ιωαννάτος Παναγής, τον βοήθησαν και το αποτέλεσμα στάθηκε ευλογημένο από τον αγώνα τους. Στην τελετή των Θυρανοιξίων συλλειτούργησαν μαζί με τον μητροπολίτη μας οι: π. Ιωάννης Φραγκισκάτος που είναι και εφημέριος του ναού, π. Νικόλαος Σωτήρας, π. Πρόδρομος από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, και οι δυο διάκονοι της Μητρόπολης Κεφαλληνίας.
Ο ναός έτυχε της οικονομικής στήριξης της υπηρεσίας Τ.Α.Σ. , πρωτίστως όμως από τη μεγάλη οικονομική βοήθεια του Παναγή Ατσάρου. Εντοιχισμένη ενεπίγραφη πλάκα σε τοίχο του ναού που έγινε με τη φροντίδα του εφημέριου Ιωάννη Φραγκισκάτου, μνημονεύει την αμέριστη βοήθεια, που «οικοδόμησε» και πάλι το ναό. Επίσης, πέρα από τις προαναφερόμενες βοήθειες και αρωγές για την αναστύλωση του ναού, βοήθησαν πολλοί και πολλές, επώνυμοι και ανώνυμοι, με προσωπική εργασία και πολύ μεράκι, Μαντζαβινάδες και όχι μόνο. Για τις καλές πράξεις βοηθείας προς τον οίκο του Θεού μας, ας μνημονεύουμε με πολλές ευχαριστίες την οποιαδήποτε ευεργεσίας τους.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed