Ξανά στις αγορές η Ελλάδα με 15ετές ομόλογο το Σεπτέμβριο

Στις αγορές θα επιχειρήσει να βγει ξανά η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, πιθανότητα με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Η πορεία των επιτοκίων επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει και νέα σχέδια και να επιχειρήσει βέβαια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το θετικό κλίμα που υπάρχει.
Οι οριστικές αποφάσεις -με βάση και τα δεδομένα στα ομόλογα- θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείεται και αιφνιδιασμός. Τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν χθες σε επίπεδα ρεκόρ (ιστορικά χαμηλά), τόσο για το 10ετές, όσο και για το 5ετές ομόλογο. Χθες μάλιστα τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν αντίθετα από τα ευρωπαϊκά και είχαν μία μικρή ανοδική κίνηση. Ωστόσο και αυτά παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά. Το 10ετές έχει υποχωρήσει το τελευταίο 2ήμερο σχεδόν 10% και είναι κάτω από το 1,6%, ενώ το 5ετές διαμορφώνεται κάτω του 1%, ενώ μεγάλη «βουτιά» στις 226 μονάδες βάσης έχει και το spread λόγω της ανόδου που σημειώνουν οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα (στο -0,694% με άνοδο 3,76%). Να σημειωθεί επίσης ότι θετικά υποδέχθηκαν οι επενδυτές και την συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία με την απόδοση στα ιταλικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 0,956% με πτώση 7,9%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά, μία εξέλιξη η οποία σταθεροποιεί το πολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει δεχθεί έντονες αναταραχές το τελευταίο διάστημα.
Η αγορά ομολόγων έχει αποφύγει τις αναταράξεις που βίωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα «αγκάθια» σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 62% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιμέλεια Θανάσης Παπαδής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed