Νιος ήμουν και γέρασα…

Η εύρεση ικανών στελεχών στην αγορά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αυτός ήταν και ο λόγος που χάρηκα όταν είδα ξαφνικά να προβάλλουν εκατοντάδες στελέχη έτοιμα να αναλάβουν τη διοίκηση των κρατικών οργανισμών και γενικά των εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αφού τους ευχηθώ καλή επιτυχία θα ήθελα να κάνω και μία πρόταση προς την κυβέρνηση: Κανείς εξ αυτών να μην αμείβεται ούτε με ένα ευρώ επιπλέον αυτών που δήλωνε πριν στη φορολογική του δήλωση, ως μισθωτός ή έστω ως επιχειρηματίας… Επειδή μεγάλος θόρυβος γίνεται γύρω από τη σωτηρία της ΔΕΗ, πιστεύω ότι η διοίκησή της κάνει κάποιες πολύ σωστές ενέργειες, αλλά και μία μεγάλη αδικία, μειώνοντας την έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές. Και η αδικία αυτή φυσικά είναι κυρίως εις βάρος των συμφερόντων της ΔΕΗ, γιατί με τον τρόπο αυτό είναι σαν να παροτρύνει τους καλούς πελάτες της να στραφούν στους μνηστήρες της, οι οποίοι αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ πιο φθηνά από όσο της κοστίζει και έτσι το πωλούν με 15% έως και 20% έκπτωση! (Προσωπικά θα χαρώ αν το κράτος απαλλαγεί εντελώς από τη ΔΕΗ, αφού πρώτα κληθούν σε απολογία οι διοικήσεις που την έφεραν σε αυτό το χάλι..). Ας μειώσει όμως πρώτα η ΔΕΗ το υπεράριθμο προσωπικό της, ας της ξεχρεώσουν το κράτος, οι δήμοι, οι κρατικοί οργανισμοί και οι διάφοροι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα εκατοντάδες εκατομμύρια που της οφείλουν και ύστερα είδομεν. Μόνο η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
Παρεμπιπτόντως, πού ακούστηκε να πληρώνει μία ιδιωτική εταιρία 100% προκαταβολή φόρου, όταν δεν γνωρίζει αν θα ξαναβγάλει κέρδη ή αν θα κλείσει, (ώστε να μπορεί το δημόσιο να χρηματοδοτεί τις διάφορες ΛΑΡΚΟ) η οποία πουλά 20% φθηνότερα από όσο της κοστίζει το προϊόν που παράγει; Και θέλουμε και επενδυτές… Δυστυχώς, λαϊκίστικη πολιτική νοοτροπία και επενδύσεις δεν συμβαδίζουν και ούτε δημόσιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Με γερασμένες αντιλήψεις και έλλειψη δημιουργικής φαντασίας δεν πάμε μπροστά. Δεκάδες χρόνια τώρα ασχολούμαστε με τα πτώματα του ελληνικού δημοσίου, όπως τα ναυπηγεία, την ΑΒΕΖ, τη ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, με την ανεργία στο 20% σκεφτόμαστε αν πρέπει ή όχι να μένουν τα καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές. Όσο για το Ελληνικό… νιος ήμουν και γέρασα!
Σημείωση: Στη σελίδα 47 του βιβλίου μου «ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ενάντια στον ΛΑΪΚΙΣΜΟ», αναφέρομαι (έπειτα από διαβουλεύσεις μου με τεχνοκράτες) στο πώς θα πρέπει να λυθεί το θέμα των υπερχρεωμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων που συμπαρασύρουν και τις υγιείς επιχειρήσεις. Πέρα από το να κοσμούν τα ράφια τους, ας ανοίξουν και καμιά σελίδα…

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed