Επιμελητήριο: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενημερώνει τα μέλη του ότι βρίσκεται υπό εξέταση από το υπουργείο Εργασίας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Κι αυτό γιατί ήδη έχουν μειωθεί από την έναρξη του 2019 από το 20% στο 13,33% για την κύρια ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν είναι συνταγματική ή όχι η σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα, όπως εφαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Από το υπουργείο εξετάζονται τα εξής σενάρια:
-Θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος (σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα).
-Υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς, μετά την αφαίρεση των εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά από το εισόδημα των μη μισθωτών.
-Πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από το φορολογικό εισόδημα τους και η δημιουργία σταθερών εισφορών ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Στο υπουργείο Εργασίας, οι προωθούμενες λύσεις θα στηριχθούν στα συμπεράσματα από τη σύγκριση όλων των δυνατών μοντέλων που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη, τόσο για τη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Σταύρος Σπαθής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed