Κεφαλλονίτικη φιλοξενία στον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Σουηδία

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ο Α’, επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη, όπου προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση της πρώτης πεντηκονταετίας από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, για την 130η επέτειο από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στην πρώτη φάση της εξωτερικής εκ βάθρων ανακαινίσεώς του, και μίλησε στην πρώτη στην ιστορία της Ι. Μητροπόλεως Κληρικολαϊκή Σύναξη.
Ο Παναγιώτατος αφίχθη το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου 2019, στο αεροδρόμιο ARLANDA, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, τον Παν. Διάκονο κ. Βοσπόριο Μαγκαφά, Κωδικογράφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και τον κ. Βασίλειο Γρηγοριάδη. Τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν στο αεροδρόμιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας με κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Μελέτης. Το βράδυ της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Τουρκική Πρεσβευτική Κατοικία, όπου ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Hakki Emre Yunt παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του.
Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η Κληρικολαϊκή Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Σε αυτήν παρευρέθηκαν 140 εκπρόσωποι των 18 ενοριών, στις 4 χώρες, που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη, καθώς και 43 μέλη του Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Λουθηρανικής Εκκλησίας. Οι εργασίες της Κληρικολαϊκής Σύναξης ξεκίνησαν με την τέλεση της ακολουθίας του αγιασμού από τον Οικ. Πατριάρχη, τον χαιρετισμό των Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, την ομιλία του Οικ. Πατριάρχη καθώς και 15 διακεκριμένων προσωπικοτήτων, από τον εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό χώρο. Ακολούθως, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης και αμέσως μετά επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού για το γεύμα που προσεφέρθη από την τοπική Εκκλησία προς τιμή του.
Το βράδυ της ιδίας, ο Οικ. Πατριάρχης ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και το Κειμηλιαρχείο της Ι. Μητροπόλεως, ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων εσωτερικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού και παρακάθισε στο δείπνο που προσεφέρθη στις εγκαταστάσεις του ναού, προς τιμήν των εθελοντών της τοπικής Εκκλησίας. Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους εθελοντές και έδωσε τον λόγο και στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, ο οποίος συγκίνησε τους παρισταμένους.
Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων και ο Θεοφ. Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας. Παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι, όπως η Αρχιεπίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας κα. Antje Jackelén, ο Καρδινάλιος κ. Anders Arborelius, ο Συροϊακωβίτης Αρχιεπίσκοπος κ. Benjamin Atas, ο Κόπτης Επίσκοπος κ. Anba Abakir, η Λουθηρανή Επίσκοπος κα. Christina Odenberg, οι Πρέσβεις κ.κ. Α. Φρυγανάς, Σ. Λιασίδης και Μ. Διαμάντη και οι Επίτιμοι Πρόξενοι κ.κ. Χ. Κακαζούκης, R. A. Sigurdsson και Σ. Δίκος.
Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν, υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Παύλου, οι Παν. κ. Αρχιμ. Jaakko Henrik Damaskinos Olkinuora, Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, Δρ. Stig Symeon Frøysov, κ. Ηλίας Γέργη, κ. Δημήτριος Μπατσέλας, κ. Μιλτιάδης Σουλτάνης, Δρ. Ιωακείμ Φωκάς, και κ. Ευαγόρας Μακρίδης. Επίσης, πολυχρονισμό έψαλλε προς τιμήν του Πατριάρχου η χορωδία της Φιλλανδικής ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, υπό την διεύθυνση του κ. Jukka Aminoff. Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά, νορβηγικά, ισλανδικά, δανέζικα, φιλανδικά, γαλλικά, ρουμανικά, γεωργιανά και σλαβονικά. Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, του Κειμηλιαρχείου, των νέων γραφείων του ναού και της βιβλιοθήκης. Εν συνεχεία, παρετέθη δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, υπό την προεδρία της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, και ακολούθησαν γεύματα σε εστιατόριο της περιοχής και στις εγκαταστάσεις του ναού.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Εφραίμ, της Συροϊακωβίτικης Εκκλησίας, στο προάστειο Södertälje, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου κ. Benyamin Atas. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος. Το πρωί της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Ακολούθησε επίσκεψη στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής της Στοκχόλμης και επίσημο γεύμα, προς τιμήν του Πατριάρχου, από τον Καρδινάλιο κ. Anders Arborelius. Το βράδυ της ιδίας, η Παναγιότης του παρεκάθησε με τη συνοδεία του σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του, στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Ανδρέας Φρυγανάς.
Την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019, ο Οικ. Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Εξοχ. κ. Stefan Löfven και ακολούθως μετέβη στην Ουψάλα, όπου συναντήθηκε με την Αρχιεπίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας κα. Antje Jackelén και τα μέλη της Συνόδου, στην Αρχιεπισκοπική Κατοικία της Ουψάλας, παρεκάθισε δε στο γεύμα που παρετέθη προς τιμήν Του, προσεφώνησε τους παρόντες στον Καθεδρικό Ναό, επί τη ενάρξει των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Λουθηρανικής Εκκλησίας, παρουσία του Βασιλέως Κάρολου ΙΣΤ´ Γουσταύου και της Πριγκίπισσας Βικτωρίας, με τους οποίους είχε κατ᾽ ιδίαν συνάντηση, καθώς και με τον Πρόεδρο της Σουηδικής Βουλής Εντιμ. κ. Andreas Norlén. Το απόγευμα της ιδίας, η Α. Θ. Παναγιότης και η Συνοδεία Της ανεχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη.
Τον Παναγιώτατο κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Μελέτης.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως Σουηδίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed