Ενημέρωση δράσεων του Κέντρου Πρόληψης «Απόπλους»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Απόπλους» στα πλαίσια των δράσεών του για το σχολικό έτος 2019 – 2020 έχει ήδη εφαρμόσει και προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων και δράσεων που αφορούν όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τους γονείς.
Η πρώτη φετινή συνεργασία με τα σχολεία της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης αφορούσε τη συνδρομή του «Απόπλου» στα προγράμματα «Erasmus+ – Young Entrepreneures Shine» και «Erasmus+ – Human Impacts & Coastal Ecosystems» στα οποία συμμετείχαν το Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων και το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου αντίστοιχα. Στελέχη του «Απόπλου» σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα πρόγραμμα που αφορούσε τη γνωριμία των μαθητών που ήρθαν από άλλες χώρες με τους μαθητές των σχολείων μας και τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος που θα βοηθούσε στη συνεργασία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων.
Όσον αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται προς άμεση υλοποίηση, σχεδιάζεται σειρά παρεμβάσεων για τη Γ’ Λυκείου η οποία θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε σχέση με τη χρήση κάνναβης. Πρόσφατες έρευνες (όπως η έρευνα ESPAD που διεξήγαγε ο «Απόπλους» στα σχολεία το 2016) δείχνουν μια έξαρση της θετικής στάσης των μαθητών απέναντι στην κάνναβη –ειδικά στην Γ’ Λυκείου, καθώς και μια σύγχυση γύρω από τα ισχύοντα σε σχέση με αυτήν. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να υλοποιηθούν παρεμβάσεις από το Κέντρο Πρόληψης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν διάφορα ζητήματα (όπως πχ σε σχέση με τα προϊόντα κάνναβης που κυκλοφορούν στην αγορά) και να διερευνηθούν εκ νέου οι απόψεις και οι στάσεις των μαθητών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα για όλο το τρέχον σχολικό έτος σχεδιάζεται η υλοποίηση προγράμματος στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού που αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ενασχόληση των μαθητών με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε σχέση με το σχολείο. Στα προγράμματα αυτά θα επεξεργαστούν ζητήματα όπως η επίδραση της χρήσης του ίντερνετ στη σχολική καθημερινότητα και η ανάπτυξη επιβλαβών επιπτώσεων όπως η μειωμένη σχολική απόδοση, τα φαινόμενα bullying, η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και οι εξαρτητικές συμπεριφορές.
Για τα Δημοτικά Σχολεία έχει επίσης προγραμματιστεί η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Το Βέλος που Δεν Πληγώνει» από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι» στις 31 Οκτωβρίου 2019 στον «Κέφαλο» για τα σχολεία της Κεφαλλονιάς και 1 Νοεμβρίου 2019 στο Μορφωτικό Κέντρο στο Βαθύ για τα σχολεία της Ιθάκης.
Πρόκειται για να έργο που σκοπό έχει να προβληματίσει τα παιδιά γύρω από τη σημασία ηθικών αξιών όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός για το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα, η φιλία και η προσφορά δίχως ανταπόδοση, σε περιόδους που αυτές οι έννοιες κινδυνεύουν να χάσουν τη σημασία τους και η ανάγκη για επιβίωση γίνεται, κατ΄ανάγκην, προτεραιότητα.
Να σημειωθεί πως όπως κάθε χρόνο ο «Απόπλους» δημιουργεί τις ομάδες βιωματικής προσέγγισης για γονείς με θέμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια»., με την πρώτη ήδη να λειτουργεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Αργοστόλι και παράλληλα να σχεδιάζεται και η δημιουργία άλλων για το τρέχον σχολικό έτος.
Τέλος ο «Απόπλους» συνεχίζει να δέχεται αιτήματα για περιστατικά, για τα οποία υπενθυμίζεται πως οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed