Απούσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις που μας αφορούν

Η άρνηση της ΕΕ να πράξει τα συμφωνηθέντα αποτελεί τρανή απόδειξη της αναξιοπιστίας της ΕΕ και της ανευθυνότητας των Ευρωπαίων ηγετών. Οι ευθύνες της Γαλλίας αλλά και συνολικά της ΕΕ για την απαράδεκτη και κοντόφθαλμη άρνηση στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές διαδικασίες αποτελεί ένα πλήγμα για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στέλνει μήνυμα αναξιοπιστίας, σε μία περίοδο που άνοδο έχουν μόνο οι ευρωσκεπτικιστές.
Η πρωταρχική ευθύνη προφανώς δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση αλλά την ΕΕ στο σύνολό της και περισσότερο φυσικά τη Γαλλία που έβαλε το βέτο. Ωστόσο, οι χειρισμοί που ακολούθησε διπλωματικά η κυβέρνηση στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν λανθασμένοι. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ταυτιστεί πειθήνια με τη γερμανική γραμμή υπέρ της διασύνδεσης των υποψηφιοτήτων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Αυτή η γραμμή είναι σαφές πως επιβάρυνε τη θέση της Βόρειας Μακεδονίας στην πορεία προς τις ενταξιακές συζητήσεις. Και όταν το Βερολίνο άλλαξε θέση και στήριξε το decoupling, δηλαδή το διαχωρισμό των δύο υποψηφιοτήτων, και μόνο τότε και ο κ. Μητσοτάκης είπε «ναι» για τη Βόρεια Μακεδονία, τότε ήταν ήδη πολύ αργά. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης άφησε τη Γερμανία, τη Δανία και τη Γαλλία να διαπραγματεύονται για το μέλλον των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα ήταν απούσα.
Αποτέλεσμα πάντως είναι, μετά και την απόφαση Ζάεφ για πρόωρες εκλογές, όλοι αυτοί οι ανόητοι στη ΝΔ που μιλούσαν για «προδοτική» συμφωνία και είχαν ανακαλύψει μάλιστα και συναλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους, τώρα να παρακαλάνε μην τυχόν βγει κυβέρνηση το αδερφό κόμμα τους στο ΕΛΚ, το VMRO, και ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών! Ήταν παντελώς λάθος για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας που η σημερινή κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της διασύνδεσης των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας τόσο όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, που πλέον η χώρα στα βόρεια σύνορά μας μπαίνει σε περίοδο αποσταθεροποίησης, όσο και για τα συμφέροντα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Με τη γραμμή υπέρ της διασύνδεσης, που είχε αρχικά η κυβέρνηση, έδωσε το σήμα πως μπορεί να δώσει πράσινο φως στην Αλβανία χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που ήταν η γραμμή πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Τίρανα. Επίσης, επί 3 μήνες δεν διαπραγματεύθηκε με τα Τίρανα για τα δικαιώματα της μειονότητας και δεν εξασφάλισε καν – όπως έκανε η Γερμανία για τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν – ότι τα ζητήματα της μειονότητας θα τεθούν εκ των υστέρων ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος στη διαδικασία ένταξης.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed