Ανεβαίνει ο… πυρετός ενόψει του μνημόσυνου Κατσίφα

Το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την Αλβανική Αστυνομία, στις 26 Οκτωβρίου, στο νεκροταφείο των Βουλιαρατών, έχει κάνει τόσο τα Τίρανα όσο και την Αθήνα να στρέφουν το βλέμμα τους στην ελληνική μειονότητα της γειτονικής χώρας και δη στη Δρόπολη.
Όσο πλησιάζει η ημέρα, τόσο παρατηρείται μια προσπάθεια από μερίδα ακραίων «φωνών» στην Αλβανία σε ηλεκτρονικά Μέσα και social media να ανέβουν οι τόνοι και να υπάρξει ένα κλίμα… θερμού επεισοδίου. Από την άλλη πλευρά, οι Βορειοηπειρώτες δεν δείχνουν να πτοούνται και ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στο νεκροταφείο του χωριού. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ο βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας στην βουνοπλαγιά του χωριού του, λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του, στους Βουλιαράτες, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ένα χρόνο μετά, το αλβανικό κράτος, βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για την μη έκδοση του πορίσματος της άνανδρης δολοφονίας, ενώ οι γονείς του ζουν με ένα “ΓΙΑΤΙ;!”. Ως βορειοηπειρωτικά σωματεία απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να δηλώσει παρών στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που θα τελεστεί στις 26 Οκτωβρίου 2019 στην γενέτειρά του, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανάσιου και ώρα 09:00 π.μ. (τοπική), στους Βουλιαράτες όπου αναπαύεται και φυλά Θερμοπύλες, συντροφιά με τους Ήρωες του 1940.
Δηλώνουμε ΠΑΡΩΝ!
Κωνσταντίνος Κατσίφας, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών
Σύλλογος Βουλιαρατίου Ο Αγιος Αθανάσιος
Νεολαία Βορειοηπειρωτών
Ένωση Χειμαρριωτών
Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
Νεολαία Δήμου Φοινικαίων
Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Επαρχίας Λιβαδειάς, Βορείου Ηπείρου
Σύλλογος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Λευκάδας
Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας Ο ΠΥΡΡΟΣ
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Βόλου
Σύλλογος Διβριωτών Βορείου Ηπείρου
Σύλλογος Κωσταριτών Βορείου Ηπείρου
Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου ΕΚΑΒΗ
Αδελφότητα Αλυκιωτών
Παγκύπριος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών».
Από την αλβανική ακραία πλευρά, ρόλο… καθοδηγητή έχει αναλάβει η ιστοσελίδα με όνομα «Lajme Patriotike Shqiptare», δηλαδή «Πατριωτικές Ειδήσεις της Αλβανίας», η οποία προχωρά σε συνεχείς δημοσιεύσεις που έχουν ως στόχο να ρίξουν… λάδι στη φωτιά. Μια από αυτές αναφέρει ότι η Αστυνομία της γειτονικής χώρας απέτρεψε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, κατά Ελλήνων που θα θελήσουν να περάσουν τα σύνορα για να παραβρεθούν στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Με όλο αυτό το κλίμα να επικρατεί, στην Αλβανική Αστυνομία υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα konica.al, από σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς θα είναι πολύ καλά φρουρούμενη, με τη ζώνη αυτή να επεκτείνεται μέχρι το Αργυρόκαστρο (περίπου 30 χιλιόμετρα σε μήκος). Συγκεκριμένα, θα βρίσκονται στην περιοχή δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας και δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Επίσης, το Αστυνομικό Τμήμα του Αργυρόκαστρου παίρνει επιπλέον μέτρα για την αποφυγή οποιουδήποτε «απρόοπτου». Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι αλβανικές Αρχές θα συνεργαστούν με το ελληνικό τελωνείο, προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στη γειτονική χώρα ακραίων στοιχείων και από την Ελλάδα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed