Η Αίγυπτος κλιμακώνει την εκστρατεία εναντίον του Ερντογάν

Η Αίγυπτος προσπαθεί να κινητοποιήσει τα αραβικά κράτη και τα Ηνωμένα Έθνη εναντίον του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με την εξωτερική πολιτική του και την κριτική του προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος αντάλλαξαν δημοσίως εξαγριωμένες κριτικές μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Αίγυπτος έκανε αυστηρές προειδοποιήσεις για την Τουρκία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε ομιλίες αξιωματούχων της. Η αντιπαράθεση τους δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μετά την έκρηξη της Τουρκίας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Μωάμεθ Ιντρίς, μόνιμος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, υπέβαλε επίσημη καταγγελία στις 25 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Tijjani Muhammad Bande , και καταδίκασε την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο τοπικός αιγυπτιακός δορυφορικός σταθμός ΤΕΝ, φιλοξένησε τον αυτοεξόριστο Τούρκο αντιπολιτευόμενο Fethullah Gulen, ο οποίος επιτέθηκε στον Ερντογάν και τον κατηγόρησε ότι “εκμεταλλεύεται θρησκευτικά συνθήματα για να νομιμοποιήσει τη διαφθορά στη χώρα”.
Και από τότε, το Κάιρο ενέτεινε μόνο την κριτική του. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ομιλιών σχετικά με την ανάγκη να «τεθεί ο Ερντογάν υπεύθυνος» για δήθεν «υποστήριξη της τρομοκρατίας και προστασία των εξτρεμιστών». Ο Shoukry κάλεσε επειγόντως σε συνάντηση τους Αραβικούς Συνδέσμους στις 12 Οκτωβρίου για να καταδικάσει την επίθεση που έλαβε η Τουρκία στις 9 Οκτωβρίου εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως υπογράμμισε, σε επίσημη δήλωση, επισήμανε «την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας που εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή αυτής της τρομερής εξέλιξης που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την εξάλειψη οποιωνδήποτε προσπαθειών για την κατοχή των συριακών εδαφών». Ο Jamal Bayoumi,, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε ότι τα μέτρα της χώρας εναντίον της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη αποσκοπούσαν στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω περιφερειακών και διεθνών πλατφορμών κατά των πολιτικών του Ερντογάν.
Όπως άλλοι επικριτές της Τουρκίας, ο Μπαγιούμι ισχυρίστηκε ότι αυτές οι πολιτικές υποστηρίζουν “τρομοκρατικές οργανώσεις” στη Λιβύη και τη Συρία. δήλωσε ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία το αποδεικνύει. Ο Μπαϊμούμι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έστειλε από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στις πρεσβείες της στο εξωτερικό μηνύματα στους ηγέτες των χωρών σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και για να δείξει τη σταθερή στάση της Αιγύπτου. Είπε τηλεφωνικά στο Al-Monitor: “Η Αίγυπτος χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές για να περιορίσει τη δημοτικότητα του Ερντογάν, να εκθέσει τα εγκλήματά του και να τον απομακρύνει από τη διεθνή νομιμότητά του. Οι διεθνείς θέσεις κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία ήταν σαφείς γι ‘αυτό. την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος έκανε τις επισημάνσεις της ενάντια στην Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη”.
Ο Mohammad Abbas Naji, ειδικός στις ιρανικές και τουρκικές υποθέσεις στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του Al-Ahram στο Κάιρο, δήλωσε ότι πιστεύει πως η προσπάθεια της Αιγύπτου να κινητοποιήσει το συναίσθημα ενάντια στην Τουρκία σε διεθνές επίπεδο είναι σύμφωνη με την εξωτερική πολιτική του Καΐρου, καθώς η Αίγυπτος ανέκαθεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Είπε ότι η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι η Αίγυπτος κατόρθωσε να κάνει τις κλήσεις της να ακουστούν και να αφήσει ένα απτό αντίκτυπο που ήταν σαφές μέσω των αντίστοιχων διεθνών στάσεων που καταδίκασαν την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Συρίας. Είπε ακόμη ότι αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αραβικού μπλοκ που έχει οικονομική και στρατιωτική επιρροή στην περιοχή και στηρίζει την Τουρκία. Κατά την κρίση στην Λιβύη, πρόσθεσε, η Αίγυπτος πέτυχε να μειώσει τον τουρκικό ρόλο υποστηρίζοντας τις ενωμένες λιβυκές οργανώσεις, κυρίως τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφτερ, σε αντίθεση με την τουρκική προσέγγιση στις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη και την προμήθεια όπλων για χρόνια.

Επιμέλεια Κώστας Μπετινάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed