Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Αργοστολίου έφερε εντάσεις στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, οριστική η ρήξη Αλυσανδράτου-Νιφοράτου

Πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου και για μια ακόμη φορά οι εντάσεις δεν έλειψαν, με αποκορύφωμα αυτή που δημιουργήθηκε μεταξύ του προέδρου, Θόδωρου Αλυσανδράτου και του πρώην προέδρου, Λούκα Νιφοράτου.
Όλα ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης, όταν αρκετά μέλη του συμβουλίου, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν ισχύει το κατεπείγον για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι Μάκης Κανάκης και Νίκος Ορτεντζάτος ανέφεραν ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γιώργο Τσιλιμιδό ότι πρέπει η Δημοτική Κοινότητα να έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναφορικά με τα έργα που προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν στο Αργοστόλι. Η διαφωνία ήταν έντονη και μάλιστα σε ορισμένες στιγμές η συζήτηση ξέφυγε με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Αλυσανδράτου και Νιφοράτου, που ναι μεν ανήκουν στην παράταξη της «Ισχυρής Κεφαλονιάς», αλλά χθες μάλλον οριστικοποιήθηκε η ανεξαρτητοποίηση του πρώην προέδρου της Κοινότητας. Ο κ. Νιφοράτος κατηγόρησε τον πρόεδρο για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με τον κ. Αλυσανδράτο να απαντώντας να λέει πως τα προηγούμενα χρόνια, επί προεδρίας Νιφοράτου, η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου ουσιαστικά ήταν άφαντη. Λάδι στη φωτιά έριξε και η τοποθέτηση του Νίκου Παυλάτου ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι απαξίωσε πλήρως την Δημοτική Κοινότητα, ενώ στη συνέχεια τόνισε επί λέξη: «Με ξαφνιάζουν οι υψηλοί τόνοι της σημερινής συνεδρίασης. Οι κατεπείγουσες συνεδριάσεις γίνονται μόνο σε περίπτωσεις φωτιάς, σεισμού ή πλημμύρας και όχι όταν είναι να καταρτιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα. Σήμερα είμαστε μια τραγωδία, είναι ξεπέτα αυτό που γίνεται».
Στη συνέχεια και αφού έπεσαν λίγο οι τόνοι, μετά από ένα ακόμη μικρό επεισόδιο μεταξύ του Λούκα Νιφοράτου και της Πηνελόπης Ταραζή, οι σύμβουλοι προσπάθησαν να βάλλουν τα πράγματα σε μια σειρά, ωστόσο και πάλι υπήρξαν διαφωνίες. Οι μισοί επέμεναν να γίνει η κατάθεση των προτάσεων σε δύο σκέλη, τα υλοποιήσιμα με δίπλα το κόστος και αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος. Την πρόταση στήριξε ο Νίκος Ορτεντζάτος. Από την άλλη, κάποιοι διαφώνησαν, με τον Λούκα Νιφοράτο και τον Νίκο Σουπιωνά να υποστηρίζουν ότι οι σύμβουλοι δεν είναι μηχανικοί, να κάνουν μελέτες και να υποστηρίζουν τα κόστη. Ακολούθησε νέος γύρος έντονης αντιπαράθεσης. «Οι μηχανικοί δεν ξέρουν να κοστολογήσουν τα έργα και ζητούν από εμάς; Εμείς απλά αναφέρουμε τα έργα και να τρέξουν να τα εκτιμήσουν κοστολογικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Νιφοράτος, ενώ ο κ. Σουπιωνάς είπε: «Να γίνουν οι προτάσεις από εμάς χωρίς να βάλουμε δίπλα το κόστος και να τρέξουν οι Υπηρεσίες να κοστολογήσουν». Ο Μάκης Κανάκης συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο που δεν μας έδωσαν χρόνο για να οργανωθούμε και να κάνουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το Αργοστόλι. Τα κόστη είναι δύσκολο να υπολογιστούν από εμάς». Ο Σπύρος Λουκάκης ανέφερε: «Να αφήσουμε στην άκρη τα παλιά και να δούμε από εδώ και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε εκλεγεί για να παράξουμε έργο και μέσα από την δουλειά μας να μας κρίνουν οι πολίτες».
Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο κάθε σύμβουλος πρότεινε από μερικά έργα που πρέπει να γίνουν στο Αργοστόλι και πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Ο Νίκος Παυλάτος μίλησε για πλήρη ανάπλαση του Κουτάβου και πλήρη ανάπλαση στα Λυκιαρδοπουλάτα. Ο Ηλίας Καρόγλας έκανε αναφορά για αξιοποίηση της περιουσίας της Δημοτικής Κοινότητας και αναβάθμιση των Λαϊκών Κατοικιών. Ο Μάκης Κανάκης πρότεινε να μπουν και άλλοι φωτεινοί σηματοδότες όπως στον χιαστί κόμβο μετά το γήπεδο, στην οδό Χοϊδά στην διασταύρωσή της με την Βεργωτή (Μητρόπολη) και κάτω από το Νάπιερ (Χαροκόπου). Ο Νίκος Ορτεντζάτος πρότεινε να τοποθετηθούν τρεις απεινηδωτές σε κομβικά σημεία της πόλης (Μπαστούνι, Πλατεία, Γήπεδο). Ο Σπύρος Λουκάκης, μέσα στα υπόλοιπα πρότεινε να γίνει συντήρηση όλων των αγαλμάτων του Κοιμητηρίου στο Δράπανο. Η Πηνελόπη Ταραζή τόνισε ότι είναι απαραίτητο να μπουν μπάρες προστασίας σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο του δρόμου στα Χελμάτα και να μπουν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης στο Αργοστόλι. Σειρά από έργα πρότεινε και ο κ. Σουπιωνάς όπως η εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης για τους θερινούς μήνες, αποκατάσταση πεζοδρομίων και συντήρηση δρόμων, τοποθέτηση και άλλων ενημερωτικών πινακίδων στους δρόμους και συννενόηση της Δημοτικής Κοινότητας με το Επιμελητήριο για θέματα που άπτονται των επαγγελματιών της πόλης. Συμφωνήθηκε να γίνει η πρόταση στον Δήμο με κάποια έργα κοστολογημένα και κάποια όχι. Παράλληλα ο κ. Αλυσανδράτος δεσμεύθηκε να δώσει το παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και να στηρίξει τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed