Μιχάλης Γάκης: «Μείζον κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό ατόπημα η απόφαση της Δημοτικής Αρχής στην πρόσληψη ειδικών συνεργατών»

Αγαπητέ Δήμαρχε, Αντιδημάρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριες και κύριοι, διαβάζοντας την προκήρυξη του Δήμου μας για τις θέσεις τριών Ειδικών Συμβούλων με λύπη μου παρατήρησα ότι για την θέση του Ειδικού Συνεργάτη με πτυχίο Νομικής (Νομικό Σύμβουλο) προϋπόθεση είναι η τουλάχιστον εικοσαετής εμπειρία του ενδιαφερόμενου.
Άξιον απορίας είναι ότι για τις θέσεις των άλλων δύο Ειδικών Συνεργατών παρόμοια προϋπόθεση δεν τίθεται (για την θέση του Οικονομικού Ειδικού Συνεργάτη απαιτείται πενταετής εμπειρία). Κατά την γνώμη μου είναι μείζον κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό ατόπημα η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να θεωρήσει βασική προϋπόθεση αξιολόγησης της επιστημονικής γνώσης την εμπειρία την εποχή που σε όλο τον κόσμο η αξιολόγηση βασίζεται πρωτίστως σε τίτλους σπουδών όπως είναι το μεταπτυχιακό,το διδακτορικό, η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή η δημοσίευση άρθρων κλπ. Ο αποκλεισμός νέων ανθρώπων που στην πολυετή πείρα θα μπορούσαν να αντιπαραβάλλουν προσόντα που με τόσο κόπο αποκτούνται είναι κατά την γνώμη μου πρωτίστως ανήθικος. Αλλά και ο ίδιος ο νόμος θεωρεί την πείρα σαν θετικό στοιχείο που αξιολογείται ανάλογα, σε καμία περίπτωση όμως δεν θέτει όριο και μάλιστα τόσο μεγάλο (20 έτη), που θα αποκλείσει νέους ανθρώπους από την σκέψη ακόμα της διεκδίκησης. Αναμφίβολα η εμπειρία αποτελεί σημαντικό προσόν στο βιογραφικό ενός επιστήμονα, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη υπεροχής μεταξύ επιστημόνων. Καλώ την Δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει τους όρους της προκήρυξης πρωτίστως για λόγους ηθικής, αλλά και για λόγους συμβολικούς στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους της περιοχής μας: σας χρειαζόμαστε, μας είστε απαραίτητοι και είναι τιμή μας αν κάποιοι από εσάς θελήσετε να ασχοληθείτε με τα κοινά.

Μιχάλης Γάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed